sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kanada na zahtevo NSA sledila uporabnikom brezžičnega interneta

Deli na:
Kanada na zahtevo NSA sledila uporabnikom brezžičnega interneta

Foto: Reuters

Kanada je za ameriško Agencijo za nacionalno varnost (NSA) in druge tuje obveščevalne agencije poskusno zbirala podatke o Kanadčanih, ki so se na večjih letališčih povezali z brezžičnim internetom. Zatem jim je lahko sledila še več dni, poroča kanadski CBC, ki se sklicuje na dokumente žvižgača Edwarda Snowdna.

Dokumenti kažejo, da je kanadska agencija za varnost komunikacij (CSEC) lahko sledila gibanju Kanadčanov, ki so potovali prek večjih letališč in se povezali z brezžičnim internetom prek svojih telefonov, tabličnih ali prenosnih računalnikov. Zatem je lahko še teden dni ali več sledila njihovemu gibanju s pomočjo podatkov o prijavah v brezžično omrežje v mestih po Kanadi in celo na ameriških letališčih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanadski obveščevalci so tako sledili ljudem na drugih letališčih, v hotelih, kavarnah in restavracijah, v knjižnicah in na drugih mestih z javnim dostopom do brezžičnega interneta.

V skladu s kanadsko zakonodajo je poslanstvo agencije zbirati primarne obveščevalne podatke s prestrezanjem telefonskih pogovorov in spletne komunikacije v tujini. Podatkov o Kanadčanih ali komerkoli v Kanadi brez sodne odredbe ne bi smeli zbirati.

V zadnjih mesecih se je pojavilo več navedb, da je agencija vohunila tudi za domačini. Ameriški NSA naj bi med drugim pomagala zagotavljati obveščevalne podatke v času vrha G-20 v Torontu leta 2010.

CBC je poročal, da so kanadski obveščevalci testirali močno novo programsko opremo, ki so jo razvili skupaj z NSA. Tehnologijo naj bi predstavili leta 2012, do danes pa naj bi že v polnosti delovala.

Premier Stephen Harper je imenoval neodvisnega preiskovalca, katerega naloga je ugotoviti, ali CSEC deluje v skladu z zakonom.