stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kako visoko bo Ciper obdavčil bogate bančne varčevalce?

Deli na:
Kako visoko bo Ciper obdavčil bogate bančne varčevalce?

Foto: Reuters

Ciprski parlament se bo danes predvidoma le sestal na že dvakrat preloženi izredni seji, na kateri mora sprejeti zakonodajo o obdavčenju bančnih vlog. To je namreč pogoj za do deset milijard evrov pomoči članic območja evra. Model obdavčenja sicer še ni znan. Omenja se tudi možnost vnovične preložitve glasovanja.

Evroskupina je v ponedeljek na hitro sklicala izredno telefonsko konferenco, na kateri naj bi preučila in potrdila ciprski predlog sprememb modela davka na bančne vloge, dogovorjenega v več kot deseturnih pogajanjih v noči s petka na soboto.

Sobotni dogovor, po katerem bi za depozite do 100.000 evrov veljal 6,75-odstotni davek, za depozite nad 100.000 evrov pa 9,9-odstotni davek, je namreč tarča ostrih kritik, češ da neprimerno "kaznuje" male varčevalce, zato je Nikozija napovedala spremembe.

Omenjalo se je več različnih ciprskih predlogov - po enem od njih vloge do 20.000 evrov ne bi bile obdavčene, a evroskupina ni potrdila nobenega. Pozvala pa je k hitri izvedbi dogovora in spomnila, da mora davek prinesti 5,8 milijarde evrov.

Sicer pa sporočilo, ki ga je objavila evroskupina po telekonferenci, sproža različne interpretacije. Prevladujoče tolmačenje je, da je Ciper pozvala, naj vlog do 100.000 evrov ne obdavči, po drugih mu je zgolj pustila proste roke pri opredelitvi modela davka.

Ciprske oblasti so se sicer odločile, da bodo banke zaprte do četrtka, tako da je mogoče, da danes še ne bo dokončnih odgovorov na vprašanja glede davka na bančne vloge. V ponedeljek se je omenjala tudi možnost vnovične preložitve glasovanja v parlamentu.