državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kaj je klavec iz Orlanda pisal na Facebooku?

Deli na:
Kaj je klavec iz Orlanda pisal na Facebooku?

Foto: Twitter

Senatni odbor za domovinsko varnost je poslal pisno zahtevo lastniku Facebooka Marku Zuckerbergu za informacije o tem, kaj vse je 29-letni Omar Mateen pisal na svoji strani tega družbenega omrežja, preden je začel pobijati v homoseksualnem klubu Pulse v Orlandu.

Mateen je pred in med napadom na Facebooku objavil kritike "umazanega zahoda", ki pobija nedolžne in zahteval konec bombardiranja Islamske države (IS) s strani ZDA in Rusije. Odbor za domovinsko varnost je odkril tudi, da je Mateen grozil z novimi napadi IS v ZDA. Ameriška vlada nima nobenih informacij, da je bil Mateen povezan s terorističnimi organizacijami. Za zdaj kaže, da se je s tem le širokoustil.

Ministrstvo za domovinsko varnost je v sredo nekoliko pozno izdalo opozorilo pred nevarnostjo terorističnih napadov v ZDA s strani domačih terorističnih samoukov. Ministrstvo nima nobenih informacij o konkretnih grožnjah, vendar je posebej zaskrbljeno zaradi takšnih teroristov, ki lahko napadejo kadarkoli in kjerkoli brez opozorila. Javnost naj bo zatorej previdna.

Preiskava napada v Orlandu, ki je zahteval 49 življenj, se nadaljuje, FBI pa prosi javnost za vse informacije, ki lahko pomagajo. Mateen je v nedeljo zgodaj zjutraj vstopil v klub, ki ga je pogosto obiskoval, čeprav naj bi sovražil homoseksualce, in začel streljati z avtomatsko puško in pištolo. Ranil je tudi 53 ljudi, preden so tri ure po začetku pobijanja v klub vdrli policisti in ga ubili.

FBI in tožilci nočejo komentirati vprašanj o tem, ali se pripravlja obtožnica proti njegovi drugi ženi, 30-letni Američanki Noor Salman, ki naj bi ga peljala v klub. Salmanova je povedala, da je moža skušala prepričati naj ne izvrši napada, vendar pa policije ni poklicala. Agent FBI Ron Hopper je novinarjem povedal, da je prehitro za kakršnekoli sklepe.

Dodal pa je tudi, da ne bodo tolerirali nobenih groženj muslimanski skupnosti v Orlandu. Muslimanom naj bi že grozili in Hopper je zagotovil, da je varovanje državljanskih pravic za FBI prioriteta in da bodo preganjali vsakega, ki jih bo kršil, najsi bo muslimanom, homoseksualcem ali komurkoli drugemu. Vzdušje proti muslimanom v ZDA sicer najbolj razpihuje predsedniški kandidat republikancev Donald Trump.

V Orlandu, ki ga bo danes obiskal predsednik ZDA Barack Obama, so se v sredo začeli pogrebi žrtev, ki bodo trajali več dni. Pokol v Orlandu je letošnje leto že naredil rekordno po številu umorov homoseksualcev iz sovraštva. Lani je bilo po ZDA vsega skupaj 24 umorov iz sovraštva, od tega 67 odstotkov zaradi spolne pripadnosti. Samo v Orlandu jih je bilo letos 49.