bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kadrovske spremembe v Vatikanu zaradi afere Vatileaks

Deli na:
Kadrovske spremembe v Vatikanu zaradi afere Vatileaks

Foto: Reuters

V Vatikanu, ki je sredi preiskave uhajanja zaupnih dokumentov v tako imenovani aferi Vatileaks, se obetajo kadrovske spremembe. Vatikan bo namreč z julijem za posodobitev medijske strategije in komuniciranja z javnostmi najel dolgoletnega ameriškega dopisnika iz Rima, novinarja Fox News Grega Burka.

Burke je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da njegovo imenovanje ni neposredno povezano z afero Vatileaks, ampak bo njegova naloga poenostaviti vatikanske novice in preprečevati presenečenja, kot so bile na primer napačne odločitve pri izjavah glede spolnih zlorab otrok v Cerkvi.

Aktualni vodja službe za odnose z javnostmi v Vatikanu Federico Lombardi po poročanju AFP ostaja na svojem položaju, je pa iz najetja Burka kljub temu mogoče sklepati, da papež Benedikt XVI. s komuniciranjem Vatikana z javnostmi ni najbolj zadovoljen.

Ker je Burke po poročanju nekaterih medijev član konservativnega gibanja Opus Dei, se že pojavljajo očitki, da slednji nikakor ne bo poskrbel za večjo transparentnost odnosov z javnostmi v Vatikanu. Prav nasprotno, Opus Dei velja za skrivnostno in elitistično združenje.

V italijanskih medijih se sicer šušlja o še eni kadrovski menjavi, o odhodu državnega sekretarja, kardinala Tarcisia Bertoneja, ki je bil ena glavnih tarč uhajanja zaupnih dokumentov izza vatikanskih zidov.

Po ugibanjih italijanskih medijev bi Bertoneja utegnili zamenjati že letošnjo jesen. Bertone bo namreč decembra star 78 let in čeprav njegov položaj ne predvideva upokojitvene starosti, bi kot uradni razlog njegove zamenjave po poročanju italijanskega časnika Corriere della Sera utegnili navesti prav za upokojitev primerno starost.Uhajanje zaupnih vatikanskih dokumentov v javnost Vatikan še preiskuje. Glavni osumljenec ostaja papežev osebni tajnik Paolo Gabriele, ki je še vedno v priporu.

Vodja tričlanske preiskovalne komisije, španski kardinal Julian Herranz, sicer tudi član Opus Dei, je v teh dneh pojasnil, da je preiskava intenzivna in prinaša rezultate. Na teden je na zaslišanju pet do šest oseb, tako laikov kot cerkvenih predstavnikov. Podrobnosti iz zaslišanj ni razkril, je pa napovedal, da bo v kratkem objavljeno kakšno presenečenje.

Afera Vatileaks je v zadnjih mesecih močno pretresla Vatikan. Objavljeni dokumenti so namreč razkrivali obtožbe o močno razširjeni korupciji znotraj Cerkve, o izjemno slabem upravljanju s financami in pričali o hudih bojih za oblast med posameznimi strujami kardinalov.

Ob aretaciji Gabrieleja je bilo mogoče slišati, da je slednji le žrtveno jagnje, češ da sam takšnega uhajanja dokumentov ni mogel zrežirati, ampak so v ozadju kardinali.

Vodja stikov z javnostmi Vatikana Lombardi je tovrstna poročila medijev pospremil z besedami, da nekateri novinarji preveč posnemajo avtorja za Vatikan ne najbolj prijetnega kriminalnega romana Da Vincijeva šifra, Dana Browna.