pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker o izboru Bratuškove: Cerar mi je dal na koncu proste roke

Deli na:
Juncker o izboru Bratuškove: Cerar mi je dal na koncu proste roke

Foto: Reuters

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se ob današnji predstavitvi organizacijske strukture nove komisije v Bruslju znova ni mogel izogniti vprašanjem glede slovenske premierke v odhodu Alenke Bratušek. Kot je zatrdil Juncker, je o tem govoril s prihajajočim premierom Mirom Cerarjem in ta mu je na koncu "dal proste roke".

Kmalu po objavi razdelitve resorjev v novi komisiji je Juncker malo po poldnevu v Bruslju stopil pred novinarje. Bratuškovo je pri tem omenil kot eno od sedmih podpredsednikov oz. podpredsednic nove komisije, pristojno za energetsko unijo, posebnega komentarja pa ji ni namenil.

Se pa Bratuškovi, ki je za mnoge sporna izbira, Juncker ni mogel izogniti, ko so prišla na vrsto novinarska vprašanja. Eden od novinarjev mu je namreč zastavil vprašanje, zakaj je sprejel tveganje, ki ga s seboj prinaša njena vključitev v komisarsko ekipo - glede na to da ne uživa podpore prihajajoče slovenske vlade.

Juncker je odgovoril, da je o tem govoril z odhajajočo slovensko vlado, a tudi z prihajajočim slovenskim premierom. Cerar je po besedah Junckerja na koncu razumel, da v komisiji potrebuje po eni strani liberalce in po drugi strani ženske, zato mu je "dal proste roke", da sam izbere s seznama treh kandidatov.

Kot je še dejal Juncker, je seveda normalno in je tudi pričakoval, da bodo glede določenih komisarjev in razdelitve resorjev obstajali pomisleki in da ne bo vsak njegov predlog sprejet z navdušenjem.

Za vse podpredsednike je sicer izpostavil, da so izredno izkušeni in sposobni posamezniki, ki bodo vodili komisarsko ekipo ter uresničevali njene glavne prioritete. Označil jih je kot nekakšne "koordinatorje, vodje ekipe, kapitane" in ne kot nekakšne nadzornike ali prvorazredne komisarje.