kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Jovanka spregovorila

Deli na:

Vdova nekdanjega vodje SFRJ Josipa Broza Tita je prekinila medijski molk in za srbski časnik Politika spregovorila o tem, zakaj ne hodi več na njegov grob in kako 30 let živi brez osnovnih državljanskih pravic. Groba pokojnega soproga ne obiskuje več zaradi dvoličnosti nekaterih nekdanjih vidnih jugoslovanskih osebnosti, je pojasnila Jovanka Broz.

Vdova nekdanjega vodje SFRJ Josipa Broza Tita je prekinila medijski molk in za srbski časnik Politika spregovorila o tem, zakaj ne hodi več na njegov grob in kako 30 let živi brez osnovnih državljanskih pravic. Groba pokojnega soproga ne obiskuje več zaradi dvoličnosti nekaterih nekdanjih vidnih jugoslovanskih osebnosti, je pojasnila Jovanka Broz.

"Ne grem, ker ne želim, da me tam, pred Hišo cvetja (Titov mavzolej v Beogradu) pričaka Ognjen Grković, nekdanji tajnik generala Nikole Ljubičića, ki je od mene takoj po Titovi smrti zahteval, da podpišem dokument, s katerim bi vse premoženje prepustila državi, kar sem jaz zavrnila," je odgovorila na vprašanje, zakaj letos ni prišla na Titov grob, kot je to doslej počela redno.

"Rekla sem mu, da tega niti ne morem niti nočem, saj moram od nečesa živeti, on pa mi je le prenesel Ljubičićevo sporočilo, da naj molčim in bom srečna, da so me sploh pustili živeti," je nadaljevala in dodala, da se noče srečati niti z Marico Trljin in Rankom Bugarčićem, ki sta kasneje nadaljevala s "temi umazanimi posli".

"Kako jih ni sram pogledati me v oči in na ta način skozi fotografije v medijih skušati oprati svoje ime. Leta sem pisala protestna pisma in moledovala, da naj me ti ljudje ne pričakajo, a vse je bilo zaman. Tako, zato me ni več na grob mojega soproga," je ogorčeno poudarila Jovanka Broz.

Obenem je pojasnila, da že leta nima niti avtomobila, s katerim bi lahko prišla do Hiše cvetja. Pred precej časa je imela občasno na razpolago nek star avtomobil, a je ta v popravilu že več let, kar je po njenem "neobičajno". "Če pa bi prosila kakšnega sorodnika, naj me odpelje, pa bi morala to prijaviti in zaprositi za dovoljenje," je še pojasnila.

"Takoj po Titovi smrti so me kot kovček vrgli iz predsedniške palače na Užički 15, v spalni srajci, brez vsega, brez pravice, da s seboj vzamem vsaj kakšno najino fotografijo, knjigo ali obleko, in me proti moji volji strpali v hišo, za katero so zatrjevali, da je začasno domovanje, v njej pa živim že tri desetletja," je opisala trenutke takoj po smrti nekdanjega jugoslovanskega voditelja.

"Po eni strani so takrat za javnost priredili veličasten pogreb, na katerega so prišli skoraj vsi svetovni voditelji, da izkažejo spoštovanje temu velikemu človeku, po drugi strani pa obstajajo ljudje, ki so z mojim možem zadnja leta njegovega življenja počeli, kar se jim je zahotelo. Prav tako so se na ta način obnašali do mene in me na koncu tudi okradli," je razkrila. Še posebej v zobeh ima omenjenega Grkovića, ki je "bil odlikovan, verjetno za vse slabo, kar mi je storil".

Jovanka je povedala tudi, da so leta 1982 zavrnili njeno zahtevo, da bi po Titu prejemala pokojnino, ker "ni imela dokumentov" in ker "Tito ni prejemal plače". "Nikoli nisem dobila nikakršnega sklepa o pokojnini. Res je, da dobivam neko apanažo, ne vem pa, za kaj gre in kdo jo izplačuje," je zatrdila. Do sedaj je veljalo, da naj bi ji srbska vlada leta 2006 odobrila pokojnino v višini 1100 evrov mesečno.

Jovanka je prepričana, da ima kot Titova vdova in nekdanja borka pravico do pokojnine in ustrezne namestitve, ki ne bo začasna in iz katere je ne bo moč "vreči vsak trenutek".

V preteklih dneh sta Jovanko Broz obiskala srbska ministra za delo, zaposlovanje in socialo Rasim Ljajić ter notranje zadeve Ivica Dačić, ki sta ji obljubila ukrepe za izboljšanje njenih življenjskih razmer, dobila pa naj bi tudi potni list.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bi se njeno življenje lahko v kratkem spremenilo, je odgovorila, da bodo "še naprej pljuvali po njej, da bi prikrili svoje umazane sledi in dejanja" in da se že leta "izvaja grozljiva kampanja proti Titu".