pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Josipović predal predsedniški urad Grabar Kitarovićevi, zavrnil možnost kariere v SDP

Deli na:
Josipović predal predsedniški urad Grabar Kitarovićevi, zavrnil možnost kariere v SDP

Foto: Reuters

Nova hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je včeraj prevzela predsedniški urad na Pantovčaku v Zagrebu od svojega predhodnika Iva Josipovića. Josipoviću bo ob polnoči potekel petletni mandat, Grabar Kitarovićeva pa bo danes prevzela vse dolžnosti predsednice države.

Grabar Kitarovićeva in Josipović sta se več kot uro pogovarjala na štiri oči. Novinarjem sta povedala, da je šlo za zanimiv, prijeten in koristen pogovor.

"Seznanil sem predsednico Grabar Kitarovićevo s podrobnostmi delovanja predsedniškega urada, da bi lahko jutri uspešno začela opravljati dolžnosti," je povedal Josipović, ki je novi predsednici države še enkrat čestital za zmago na volitvah 11. januarja.

Grabar Kitarovićeva se je zahvalila Josipoviću za primopredajo urada in izrazila zadovoljstvo nad njunim srečanjem. Svojemu predhodniku je pred odhodom s Pantovčaka zaželela veliko osebnega in poslovnega uspeha.

Josipović je davi zavrnil možnost, da bi politično kariero nadaljeval v SDP, iz katere je izstopil leta 2010, potem ko je bil izvoljen za predsednika.

"Ni razloga, da bi vstopil v SDP kot statist v politiki, za katero menim, da ni dobra," je dejal novinarjem. Pojasnil je, da SDP ni naklonjena reformam in da je zavrnila tudi njegov predlog reform, ko je bil predsednik države.

Hrvaški premier in predsednik SDP Zoran Milanović je med Josipovićevo predsedniško kampanjo kritiziral njegov predvolilni program ustavnih sprememb, ki so bile mišljene tudi kot temelj za reforme državne uprave in regionalne razdelitve države.

Josipović je v svojih zadnjih pogovorih za hrvaške medije napovedal, da bo nadaljeval profesorsko kariero na zagrebški pravni fakulteti, spregovoril pa je tudi o svoji politični prihodnosti. Pojasnil je, da se kot socialdemokrat pogovarja z različnimi znanimi ljudmi o novih političnih pobudah. Ob tem ni izključil možnosti, da bi kmalu oblikoval novo politično stranko.