Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Johnsonova vizija Otoka po brexitu: točkovni sistem priseljevanja

Deli na:
Johnsonova vizija Otoka po brexitu: točkovni sistem priseljevanja

Foto: Getty Images

Eden glavnih zagovornikov odhoda Velike Britanije iz EU Boris Johnson je v nedeljo zvečer le nakazal, kako si predstavlja državo po četrtkovem referendumu, na katerem so se državljani večinsko odločili za t. i. brexit, in kako bi jo vodil on, če bi prevzel vajeti konservativcev.

Johnson po referendumu, po katerem je britanski premier David Cameron napovedal odstop, ker se je zavzemal za nadaljnje članstvo države v EU, velja za enega glavnih kandidatov za prihodnjega premierja, ki bo izvedel britanski izstop iz članstva v EU.

V svoji prvi izjavi po prvih neposrednih odzivih na izide je nakazal predvsem spremembe na področju priseljevanja, pri čemer bi uvedli t. i. točkovni sistem. Po drugi strani pa misli, da bodo Britanci ohranili dostop do enotnega evropskega trga, je zapisal v svoji tedenski kolumni za Daily Telegraph.

Vztrajal je, da je treba osvoboditi državo "čudne in nejasne evropske zakonodaje", vendar pa dodal, da za to ni potrebno nobeno hitenje.

Zavrnil je tudi pozive škotske prve ministrice Nicole Sturgeon k drugemu referendumu o škotski neodvisnosti. Kot je dejal, "ni zabeležil nobenih pravih apetitov" za to, poleg tega pa bo po njegovem mnenju Velika Britanija zdaj z EU vzpostavila še boljši odnos, ki bo temeljil na prosti trgovini.

Johnson je prepričan, da se bo gospodarsko sodelovanje Velike Britanije z EU še krepilo, svoje "kolege" v taboru za odhod iz EU pa je opozoril, da na referendumu z rezultatom 52 odstotkov proti 48, "niso zmagali z ravno veliko prednostjo".

Opozoril je na dejstvo, da je več kot 16 milijonov ljudi glasovalo za to, da bi Velika Britanija ostala del EU. "To so naši sosedje, brati in sestre, ki so strastno zagovarjali svoj prav. V demokraciji večina prevlada, vendar pa smo vsi enakovredni," je dejal in pozval h "gradnji mostov" s tistimi, ki so glasovali proti brexitu.

V svoji viziji obdobja po brexitu je dejal, da bo Velika Britanija še vedno ostala del Evrope, kot je vedno bila. "Še vedno bomo intenzivno sodelovali z Evropo na številnih področjih, od umetnosti, znanosti do izboljševanja našega okolja," je dejal.

Zatrdil je, da bodo pravice državljanov EU "ostale polno zaščitene, enako pa bo veljalo tudi za britanske državljane v EU". "Britanci bodo še naprej lahko delali v EU, živeli, potovali, študirali, kupovali hiše," je še dejal.