severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Svet

Joachim Gauck je novi nemški predsednik

Deli na:

Nemška zvezna volilna skupščina je danes za novega predsednika po odstopu Christiana Wulffa izvolila Joachima Gaucka. 72-letni Gauck je prejel 991 od 1232 oddanih glasovnic, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil predsednik bundestaga Norbert Lammert.

Glede na to, da so nemške politične stranke dosegle širok konsenz o kandidatu, je bila prepričljiva podpora nekdanjemu borcu za človekove pravice Gaucku v 1240-članski volilni skupščini vnaprej pričakovana. Novi nemški predsednik bo pred parlamentom predvidoma zaprisegel 23. marca.

S tem bo predsednik Nemčije prvič postal človek iz nekdanjega komunističnega vzhoda države. Gauck bo postal 11. nemški predsednik po drugi svetovni vojni.

Od vseh oddanih glasovnic je bilo veljavnih 1228 glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gauckova najresnejša protikandidatka, ki jo je predlagala Leva stranka, Beate Klarsfeld je prejela 126 glasov. Kandidat skrajno desne Nacionalne demokratične stranke (NPD) Olaf Rose pa je dobil tri glasove.

"Kako čudovita nedelja," je Gauck dejal ob navdušenem aplavzu takoj po izvolitvi. "Z vsemi svojimi močmi in z vsem srcem bom rekel 'da' odgovornosti, ki ste mi jo danes zaupali," je poudaril. Ob tem je dodal, da v petletnem mandatu zagotovo ne bo uspel izpolniti vseh pričakovanj. Je pa obljubil, da se bo osredotočil na nove teme, težave in ljudi.

Gauck sicer ne uživa le podpore politikov, pač pa tudi ljudi. V anketi, opravljeni za javno televizijo ARD, je Gaucka kar 80 odstotkov ljudi označilo za zaupanja vrednega. Številni upajo, da bo nekdanji borec za človekove pravice uspel spet dvigniti ugled sicer precej ceremonialne funkcije nemškega predsednika, ki naj bi služil predvsem kot neke vrste moralni zgled.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je na izvolitev že odzvala in izrazila zadovoljstvo s široko podporo Gaucku. Ob tem pa kanclerka dopušča možnost, da med njo in predsednikom kdaj pride do razhajanja mnenj. To je normalno, ob izmenjavi mnenj pa se demokracija običajno še okrepi, je dejala.

Predsednik Osrednjega judovskega sveta v Nemčiji, Dieter Graumann, je medtem Gaucka označil kot "moralno instanco" z velikim in tudi zelo osebnim angažmajem v boju proti antisemitizmu in rasizmu. Prepričan je še, da bo Gauck v nemško politiko prinesel svež veter.

Gauckov predhodnik Wulff, doslej najmlajši predsednik Nemčije, je s položaja odstopil 17. februarja. To je storil, potem ko je tožilstvo v Hannovru bundestag zaprosilo za odvzem njegove imunitete zaradi suma vpletenosti v korupcijo med letoma 2003 in 2010, ko je bil ministrski predsednik zvezne dežele Spodnja Saška.

Gauck, moralna avtoriteta Nemčije

Joachim Gauck, ki ga je nemška zvezna skupščina danes izvolila za novega predsednika Nemčije, se je v nekdanji Nemški demokratični republiki (NDR) uveljavil kot borec za človekove pravice. Politično neodvisni evangeličanski pastor je med Nemci izredno priljubljen in velja za pomembno moralno avtoriteto.

Rodil se je leta 1940 v Rostocku na severovzhodu Nemčije. Ko je bil star šest let, je rusko vojaško sodišče njegovega očeta obsodilo na 25 let prisilnega dela in ga za štiri leta izgnalo v gulag v Sibirijo.

Želel je postati novinar, po neuspešnem poskusu vpisa na študij nemščine pa je študiral teologijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V pastorja je bil posvečen leta 1967.

Kot evangeličanski pastor je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa na lastni koži izkusil okrutnost vzhodnonemškega režima do cerkvenih predstavnikov. Gauck, ki ima izkušnje z dvema diktaturama, pravi, da je njegovo življenjsko vodilo svoboda.

Ko se je leta 1989 v tedanji Vzhodni Nemčiji oblikoval odpor do oblasti, je kot predstavnik t.i. Novega foruma v Rostocku vodil demonstracije in bil eden najbolj znanih obrazov gibanja za demokracijo v NDR. Vzhodnonemški režim ga je označil za "nepoboljšljivega protikomunista". Sam sicer trdi, da je večji del svojega življenja "konservativen socialdemokrat".

Po združitvi Nemčij oktobra 1990 je deset let vodil urad, ki je sestavljal, razkrival in varoval arhive nekdanje vzhodnonemške varnostno-obveščevalne službe Stasi. Na t.i. Gauckovem uradu so lahko žrtve Stasija prišle do svojih, pogosto poškodovanih tajnih arhivov.

Po odhodu s položaja so mu ponudili več političnih funkcij, vendar je zavračal sodelovanje v političnem življenju.

Leta 2010 je bil kandidat socialdemokratov (SPD) in Zelenih za nemškega predsednika. Tedaj ga je v tretjem krogu premagal Christian Wulff, ki je nedavno odstopil s predsedniškega položaja.

Javno mnenje je bilo sicer Gaucku že tedaj bolj naklonjeno kot Wulffu, mediji pa so ga zaradi njegove velike priljubljenosti označili za "predsednika src".

Podporo med Nemci je Gaucku očitno uspelo ohraniti. Po Wulffovem odstopu je v javnomnenjskih raziskavah namreč skoraj polovica vprašanih menila, da bi bil vzhodni Nemec najprimernejši kandidat za novega predsednika.

72-letnik velja za izvrstnega govornika in pomembno moralno avtoriteto. Analitiki menijo, da bi lahko s svojo moralno držo povrnil ugled položaju nemškega predsednika, ki sta ga njegova predhodnika Wulff in Horst Köhler načela s škandali, zaradi katerih sta morala odstopiti.

Z izvolitvijo Gaucka za predsednika Nemčijo zdaj vodita dva vzhodna Nemca - iz nekdanje Vzhodne Nemčije je namreč tudi kanclerka Angela Merkel, kar je po navedbah nekaterih nemških medijev skorajda "politični čudež".

Gauck se je po padcu Berlinskega zidu med drugim uveljavil tudi kot pisatelj. V kratkem naj bi izšla njegova najnovejša knjiga z naslovom "Svoboda. Zagovor".

Kljub široki podpori Gaucku v javnosti so se oglasili tudi nekateri, ki so kritični do njegovega življenjskega sloga. Ima namreč partnerko, s katero živi v zunajzakonski zvezi in to na daljavo. 72-letni Gauck pretežno živi v Berlinu, njegova partnerka, 52-letna novinarka Daniela Schadt pa v Nürnbergu. Kljub temu ga pogosto spremlja na uradnih srečanjih. Ob tem Gauck od leta 1991 živi ločeno od matere svojih štirih otrok, od katere se nikoli ni ločil.