pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je Conchita zmešala glavo Ban Ki Moonu

Deli na:
Je Conchita zmešala glavo Ban Ki Moonu

Foto: Reuters

Morda je bilo krivo nestrpno pričakovanje nastopa zmagovalke Eurosonga Conchite Wurst, da se je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon včeraj ujel v past zelo podobnih imen sicer zelo različnih držav. Med obiskom na Dunaju je namreč Avstrijo zamenjal z Avstralijo, a se je kasneje popravil in dokazal svoje znanje z izjavo, da v Avstriji pač ni kengurujev.

"Še posebej se zahvaljujem (avstrijskemu) predsedniku (Heinzu) Fischerju in vladi Avstralije," se je ob včerajšnji konferenci ZN o razvoju ozemeljsko zaprtih držav na Dunaju pred novinarji zareklo Banu. Kasneje se je na novinarski konferenci popravil in opravičil za napako, in sicer z besedami: "V Avstriji ni kengurujev. Včasih se to pač zgodi, upam, da razumete."

Kasneje je pred Banom, več sto uslužbenci ZN ter visokimi predstavniki držav nastopila bradata avstrijska pevka Conchita Wurst, ki je odpela Cherino uspešnico Believe in lastno pesem Rise Like a Phoenix, s katero je slavila na letošnjem Eurosongu.

25-letni transvestit Tom Neuwirth z umetniškim Conchita Wurst je evrovizijsko slavo izkoristil za promocijo strpnosti v svetu in je med drugim že nastopil tudi pred Evropskim parlamentom in na vrsti dogodkov LGBT po vsej Evropi. Kot je poudaril včeraj, sanja o prihodnosti, "kjer nam ne bo treba govoriti o spolni usmerjenosti, barvi kože, verskih prepričanjih".

Ban je pohvalil Conchitina prizadevanja in močno sporočilo, za katero si prizadeva, ter obljubil, da bo tudi sam nadaljeval boj proti transfobiji in homofobiji ter za enakopravnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na konferenci ZN na Dunaju ta teden so se zbrali visoki predstavniki več kot 30 držav, ki štejejo skupaj kar 450 milijonov prebivalcev. Med udeleženci sta tudi predsednik Zimbabveja Robert Mugabe in Bolivije Evo Morales, ki pa si nastopa bradate dive nista ogledala, še piše AFP.