klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Janša: Razen levičarskih trobil aferi Patria ni nihče nasedel

Deli na:

Stanje v Sloveniji je še slabše, kot je slaba vlada, ugotavlja Janez Janša. Kdo je alternativa, odločajo volivci, in ne tisti, ki so zavozili Slovenijo, ter njihovi botri, zato govoriti, da ni alternative, pomeni braniti sedanjo slabo oblast, je v intervjuju za Delo dejal predsednik SDS. SDS ima v tem trenutku, kot pravi, večjo podporo, kot jo je imela na volitvah, in v demokraciji je opozicija alternativa.

Stanje v Sloveniji je še slabše, kot je slaba vlada, ugotavlja Janez Janša. Kdo je alternativa, odločajo volivci, in ne tisti, ki so zavozili Slovenijo, ter njihovi botri, zato govoriti, da ni alternative, pomeni braniti sedanjo slabo oblast, je v intervjuju za Delo dejal predsednik SDS. SDS ima v tem trenutku, kot pravi, večjo podporo, kot jo je imela na volitvah, in v demokraciji je opozicija alternativa.

Večina ljudi sicer po njegovem mnenju misli, da je vlada slaba, da pa dejansko stanje še ni tako zavoženo, da se ga ne bi dalo hitro rešiti. Resnica je, da je stanje še slabše od vlade, dodaja Janša.

Predčasne volitve so po prepričanju prvaka opozicije v tem trenutku razmeroma eleganten politični izhod predvsem za vladno koalicijo, ki bo preložila težko breme, ki ga je sama ustvarila, na druga ramena. Po drugi strani pa so, kot pravi, predčasne volitve instrument, ki skrajšuje agonijo in krizo. Če se bo ta trend namreč nadaljeval do konca rednega mandata, bo Slovenija, kot meni Janša, zadolžena do zadnjih možnosti, ki jih daje evropski pakt stabilnosti in rasti.

Glede afere Patria je predsednik največje opozicijske stranke poudaril, da je ta izbruhnila, ko je bil predsednik vlade. "Čeprav so se botri tega velikega poka močno trudili, da bi to postala neka evropska zgodba, jim razen posameznih levičarskih trobil ni nihče nasedel," je dejal. Po njegovem mnenju pa bo enkrat ta stvar na nekem sodišču končana. In takrat bodo, kot poudarja, prišle tudi posledice "za avtorje velikega poka".

O cilju SDS po naslednjih volitvah je prvak opozicije povedal, da želijo v naslednjem mandatu oblikovati ustavno večino z vsemi tistimi, s katerimi bo možno doseči soglasje o nujnih popravkih nove družbene pogodbe oziroma o ustavi za drugo republiko. In ta težnja gre po njegovem prepričanju prek ločitev na levo ali desno.

Sama kriza pa je po njegovem mnenju zadela ves svet, vendar so se vlade EU večine držav nanjo odzvale bistveno bolje od naše. Slovenija je, kot pravi, imela na začetku krize številne prednosti pred drugimi državami EU. Tega manevrskega prostora po njegovem prepričanju nismo izkoristili. "Vlada nas je vse od leta 2008 rekordno zadolževala," je dejal.

Janša je spregovoril tudi o ukrepih, ki bi jih ponudili za izhod iz gospodarske in finančne krize. Po njegovo so ključ do rešitve nova delovna mesta, to so koraki proti ponovnemu razvoju. SDS je, kot pravi, v tem mandatu predlagala več kot dvesto ukrepov, s katerimi bi sanirali bančni sektor, zagotovili plačilno disciplino, razbremenili gospodarstvo nekaterih administrativnih in davčnih bremen ter tako omogočili novo rast in zaposlovanje.

Prvak opozicije je komentiral tudi nasprotovanje SDS pokojninski reformi, saj po njegovem mnenju ta posega samo na izhodno stran. Kot pravi, lahko podaljšujemo delovno dobo v nedogled, vendar pokojninskega sistema ne bomo stabilizirali, če ne bo novih zavarovancev. Delovno dobo bo v prihodnosti sicer treba podaljšati, vendar selektivno, meni Janša. Podaljšanje dobe zato po njegovem mnenju ni nujen ukrep v današnjih kriznih razmerah. SDS pa vidi rešitev v osebnem pokojninskem računu, ki bi motiviral mlade, da se čim prej zaposlijo in vplačujejo pokojninsko zavarovanje, je še dejal Janša.