kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Janša: Kacin je nakupil za 100 milijonov zastarelega orožja

Deli na:

Jelko Kacin je kot obrambni minister zapravil preko 100 milijonov evrov za zastarelo izraelsko orožje, od tankov do havbic in pilatusov, trdijo v stranki SDS. Kacin medtem vztraja, da Janez Janša še vedno ni zadovoljivo odgovoril na Kacinov očitek, da je Janša ob primopredaji položaja ministra za obrambo priredil poročilo o trgovini z orožjem.

Jelko Kacin je kot obrambni minister zapravil preko 100 milijonov evrov za zastarelo izraelsko orožje, od tankov do havbic in pilatusov, trdijo v stranki SDS. Kacin medtem vztraja, da Janez Janša še vedno ni zadovoljivo odgovoril na Kacinov očitek, da je Janša ob primopredaji položaja ministra za obrambo priredil poročilo o trgovini z orožjem.

Nadaljuje se spor med predsednikom SDS in nekdanjim obrambnim ministrom Janezom Janšo ter njegovim naslednikom na obrambnem ministrstvu Jelkom Kacinom zaradi interpretacije okoli primopredaje poročila o prodaji orožja. Kacin je spomnil, da mu Janša ni pripravil poročila, Janša odgovarja, da ga je pripravil tedanjemu premieru Janezu Drnovšku.

Potem ko je novinar Matjaž Frangež prejšnji teden opozoril, da podatki v poročilu, ki ga je ob primopredaji na obrambnem ministrstvu Janez Janša leta 1994 predal Jelku Kacinu, ne držijo, je v soboto o tem spregovoril tudi Kacin sam.

Za Multimedijski center Radiotelevizije Slovenija je dejal, da Janša za primopredajo ni pripravil poročila o trgovini z orožjem. Zato je primopredajo prekinil in zahteval pisno poročilo o trgovini z orožjem, za katero je Janša trdil, da ga sicer ima, a ga hrani le doma, na svojem računalniku. Tako je moral najprej domov po računalniški zapis, poročilo pa je bilo šele v nadaljevanju natisnjeno na ministrstvo za obrambo.

Janša je dokument natisnil in podpisal šele v fazi primopredaje, po njegovi razrešitvi, ko Janša formalno ni bil več minister, in ga označil dokument z najvišjo stopnjo zaupnosti in prepovedjo razmnoževanja, pojasnjuje Kacin.

Analiza naknadno pridobljene dokumentacije pa je pokazala, da v finančnem delu v mnogih primerih ne ustreza dejanskemu obsegu gotovinskih plačilnih tokov, trdi Kacin. Pojasnil je še, da je ministrstvo za obrambo v času, ko ga je sam vodil, v tej zadevi posredoval informacije, gradiva, poročila in tudi ovadbe.

Janša je Kacinove trditve označil za neresnične, deloma pa tudi nesmiselne in protislovne. Trdi, da je bilo poročilo o trgovanju z orožjem izdelano na zahtevo in za tedanjega predsednika vlade Janeza Drnovška in ne za Kacina, Drnovšek pa je kot predsednik vlade tudi odločal, kaj bo z njim počel.

Prvak SDS tudi pojasnjuje, da je bila oznaka zaupno potrebna zaradi takrat še veljavnega mednarodnega embarga na promet z orožjem, medtem ko danes teh razlogov ni več. Za Kacina pa Janša pravi, da je več kot dve leti svojega mandata kot minister za obrambo porabil za obupne poskuse, da bi svojemu predhodniku podtaknil kakršnokoli nezakonito ravnanje.

Janšev odziv po mnenju Kacina grobo diskvalificira in napada, ne odgovori pa na nobeno trditev in ne navede protiargumentov. "Pozornost preusmerja drugam, da bi ne bilo prostora za temo, ki je predmet obravnave," je zapisal Kacin v sporočilu za javnost. Janša je poročilo priredil, po primopredaji pa ni bil nikoli več pripravljen pojasniti ničesar, trdi Kacin.

"Izgovor, da ga je pripravil za Janeza Drnovška in ga nasledniku ni bil dolžan predati, ni vreden bivšega ministra za obrambo, še manj pa nekdanjega predsednika vlade. Žalostno pa je, da za tovrstne manipulacije izrablja tudi pokojnega predsednika Drnovška," je zapisal Kacin.

Popoldne se je na Kacinovo sporočilo za javnost ponovno odzval SDS, ki Kacinu očita vrsto nepravilnosti v času njegovega ministrovanja, med drugim nakupe ter obnovo zastarelih tankov iz Izraela, nakup in nadgradnjo 12 propelerskih letal pilatus.


Objavljamo izjavo SDS:

Trgovci z izraelskim orožjem in akterji velikega poka na skupni barki

Glavni akter Praprotnikovega »Kataloga napačnih nakupov« je Jelko Kacin.

V SDS vztrajamo na stališču, da je nekdanji minister za obrambo in vidni član LDS Katarine Kresal Jelko Kacin kupoval zastarelo orožje v Izraelu, ki je potem na poligonu delalo invalide iz slovenskih vojakov in med njimi tudi sejalo smrt ter zapravljalo denar z obnovami predpotopnih tankov T-55. Njegovo rustikalno ograjo izpred bivše ljubljanske vojašnice pa si lahko ogleda vsak Kranjčan pred njegovo hišo. Vse to skupaj je bil razlog, da ga je njegov lastni predsednik v vladi gledal samo dve leti (več na http://www.sds.si/news/8386 ).

V SDS pričakujemo, da bodo akterji in sopotniki »velikega poka« ter njihovi medijski pomagači iz raznih »aktivov« ponovno usklajeno napadli naša stališča ter jih predstavili kot neustrezna, pomanjkljiva, zavajajoča. Zato prosimo, da, preden znova napadejo največjo opozicijsko stranko, ki opravlja le z ustavo določeno nalogo nadzora aktualnih oblastnikov, razčistijo v svojih vrstah.

Pred leti je novinar, kasneje znan iz afere Patria, objavil »Katalog napačnih nakupov«. Glavni akter seznama je prav nekdanji minister Jelko Kacin z:

  • obnovo 30 starih sovjetskih tankov T 55; cena: 52 milijonov evrov;
  • nakupom in nadgradnjo 12 propelerskih letal pilatus, cena: skupna vrednost neznana, nadgradnja okoli 50 milijonov evrov;
  • tremi baterijami (18) havbic 155 mm, cena: neznana.

Seznam si lahko ogledate na spletnem naslovu: http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/227869 . In kdo je novinar, ki tako jasno in nedvoumno piše in obtožuje nekdanjega ministra Jelka Kacina? Ime mu je Rok Praprotnik in danes zaseda mesto namestnika predsednika protikorupcijske komisije. Preden bodo člani »aktiva« našpičili svoja kopja in jih zalučali proti SDS, jih seznanjamo, da je tudi Rok Praprotnik član podobnega aktiva, aktiva 571 novinarjev, ki so pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU blatili predsednika vlade in vladno ekipo v tujini. Zato izraelskim bratom v orožju, koalicijskim poslancem in novinarjem raznih aktivov predlagamo, da preden v duhu svojega filozofskega guruja zlivajo gnojnico po največji opozicijski stranki, opravijo razčiščevalni sestanek v »družini«. Mogoče bo dovolj že kakšna »botrova« okrogla miza na nivoju Foruma 21. V pomoč predlagamo naslov »Kako smo kupovali v Izraelu?«.