Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izstrelili raketo

Deli na:

Severna Koreja je davi ob 4.30 srednjeevropskem času izstrelila raketo kljub pozivom mednarodne skupnosti, naj se vzdrži tega provokativnega dejanja, ki ogroža stabilnost v regiji. Čeprav Pjongjang vztraja, da je izstrelil satelit, je izstrelitev v svetu že izzvala burne odzive, o njej pa bo drevi razpravljal tudi Varnostni svet ZN.

Severna Koreja je davi ob 4.30 srednjeevropskem času izstrelila raketo kljub pozivom mednarodne skupnosti, naj se vzdrži tega provokativnega dejanja, ki ogroža stabilnost v regiji. Čeprav Pjongjang vztraja, da je izstrelil satelit, je izstrelitev v svetu že izzvala burne odzive, o njej pa bo drevi razpravljal tudi Varnostni svet ZN.

Sklic izrednega zasedanja VS ZN je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP zahtevala Japonska. Mehiška misija pri ZN je takoj potrdila zahtevo in sporočila, da bo izredna seja VS ZN v nedeljo ob 21. uri po srednjeevropskem času. Mehika aprila predseduje VS ZN, ki se je sicer o tej zadevi posvetoval že več dni. Možnosti za novo resolucijo, ki bi obsodila dejanje Severne Koreje, so dobre, vendar pa ne tudi možnosti uvedbe dodatnih sankcij. Kitajska in Rusija, ki imata pravico do veta, nad novimi sankcijami ne kažeta navdušenja.

Severna Koreja je znova zatrdila, da je raketa, ki so jo izstrelili davi, v vesolje ponesla satelit, ki se je tudi že uspešno utiril v orbito. "Našim znanstvenikom je uspelo utiriti v orbito satelit Kwangmyonsong-2 s pomočjo nosilne rakete Unha-2 v skladu z nacionalnim vesoljskim načrtom," poročanje severnokorejske tiskovne agencije KCNA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA, Japonska in Južna Koreja so prepričane, da je šlo v bistvu za preizkus rakete taepodong 2, ki bi se lahko opremila tudi z jedrskim izstrelkom. Raketa naj bi po uvodnih informacijah uspešno preletela Japonsko in padla v Tihi ocean.

Ameriški predsednik Barack Obama je iz Prage sporočil, da je izstrelitev rakete jasna kršitev resolucije VS ZN 1718 iz leta 2006, ki Severni Koreji prepoveduje vse aktivnosti povezane z balističnimi raketnimi izstrelki. "Severna Koreja je s tem provokativnim dejanjem zanemarila mednarodne obveznosti in zavrnila nedvoumne pozive k zadržanosti, s čimer se je še bolj izolirala od skupnosti držav," je sporočil Obama in dodal, da se bodo ZDA posvetovali z zavezniki in VS ZN, da zadeva pride na dnevni red VS. Obama je Severno Korejo obenem pozval, naj se vzdrži nadaljnjih provokacij.

Izstrelitev rakete sta obsodili tudi sosedi Severne Koreje Japonska in Južna Koreja. Po poročanju AP je vlada Južne Koreje sporočila, da gre za nepremišljeno potezo, ki ogroža stabilnost na korejskem polotoku.

Ostali dve sosedi Kitajska in Rusija pa sta pozvali k zadržanosti. Zunanje ministrstvo v Pekingu je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa v odzivu izrazilo upanje, da bodo "vse vpletene strani ostale mirne in zadržane" ter tako zagotovile mir in stabilnost v regiji. Kitajska je pripravljena pri tem igrati konstruktivno vlogo, so še poudarili v Pekingu. Rusija pa je po poročanju AFP med drugim sporočila, da še preučuje, če je Pjongjang z izstrelitvijo dejansko kršil resolucije VS ZN.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je ob izstrelitvi rakete izrazil zaskrbljenost in med drugim sporočil, da ta "ne bo koristila prizadevanjem za dialog ter mir in stabilnost v regiji". Režim v Pjongjangu pa je Ban pozval, naj spoštuje vse resolucije VS ZN. Države, ki si prizadevajo za ravnotežje v regiji, pa je generalni sekretar ZN pozval, naj svoja prizadevanja osredotočijo na mehanizme za izgradnjo zaupanja in znova zaženejo šeststranska pogajanja o severnokorejskem vprašanju, poroča dpa.

Izstrelitev rakete je že obsodilo tudi češko predsedstvo EU. Kot je poudarilo v sporočilu za javnost, ta poteza ustvarja še dodatne napetosti v času, ko bi si morali zaradi nerešenega severnokorejskega jedrskega vprašanja vsi prizadevati za izgradnjo zaupanja. EU je tudi pozvalo Severno Korejo, naj takoj ustavi vse aktivnosti, povezane z njenim programom oboroževanja in jedrskim programom.