Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iz londonske kanalizacije potegnili 15-tonsko goro maščobe

Deli na:
Iz londonske kanalizacije potegnili 15-tonsko goro maščobe

Foto: Arhiv Reporterja

Iz londonske kanalizacije so potegnili verjetno največjo goro maščobe doslej. Komunalno podjetje Thames Water je 15-tonsko gmoto v velikosti dvonadstropnega avtobusa, ki je zamašila kanale pod ugledno sosesko Kingston na jugozahodu Londona, odstranjevalo deset dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do mastnega odkritja so se komunalni delavci prebili, potem ko so prebivalci Kingstona potožili, da v straniščih ne morejo splakniti vode. Če "gore" strjene maščobe in sanitarnega papirja ne bi odstranili, bi sanitarne odplake lahko poplavile domove, ulice in poslovne prostore, so opozorili v Thames Water.

"Izpod osrednjega Londona smo v preteklosti že odstranjevali velike količine maščobe, a še nikoli nismo videli ene same, strnjene kepe maščobe takšne velikosti," je v izjavi poudaril Gordon Hailwood iz Thames Water. "Glede na to, da imamo največje kanalizacijske cevi in da je to največja gora maščobe, kar smo jih videli, sklepamo, da mora biti to največja takšna kepa v zgodovini Velike Britanije," je še dodal.

Ogromna kepa je skoraj popolnoma zamašila kanalizacijo. Zaradi velikih pritiskov je na ceveh nastala tudi škoda, ki jo bodo popravljali kakih šest tednov.

Odstranitev pa ne pomeni, da so Britanci s to kepo maščobe opravili. Vse, kar odstranijo iz kanalizacije, namreč v Londonu pametno izrabijo. Tako bi lahko maščobo uporabili za proizvodnjo mila, biodizla in drugih goriv, pojasnjujejo v podjetju CountyClean, ki je odstranilo zamašek.