stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Irski da

Deli na:

Za Lizbonsko pogodbo je na petkovem referendumu na Irskem glasovalo 67,1 odstotka volivcev, proti jih je bilo 32,9 odstotka, je sporočila irska volilna komisija po preštetju vseh glasovnic, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za Lizbonsko pogodbo je na petkovem referendumu na Irskem glasovalo 67,1 odstotka volivcev, proti jih je bilo 32,9 odstotka, je sporočila irska volilna komisija po preštetju vseh glasovnic, poročajo tuje tiskovne agencije.

V več članicah EU, kjer so nestrpno pričakovali izide petkovega referenduma o Lizbonski pogodbi, so že pozdravili odločitev irskih volivcev, da v drugem poskusu podprejo novo evropsko pogodbo. V Varšavi so napovedali, da bo Poljska kmalu dokončno potrdila pogodbo, medtem ko češka vlada upa, da bo tudi pri njih postopek končan še letos.

Nemška kanclerka Angela Merkel je Ircem in njihovemu premieru Brianu Cowenu čestitala za dosežek, ki je po njenih besedah pomemben korak na poti do uveljavitve pogodbe. "Nemčija je na dan, ko praznuje obletnico svoje združitve, vesela zaradi izida referenduma," je dejala.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je dejal, da so Irci nedvoumno izbrali Evropo, hkrati pa je izrazil željo, da bi postopek ratifikacije Lizbonske pogodbe čim prej končali tudi v preostalih članicah unije, ki tega še nista storili, Češki in Poljski. Sarkozy je švedsko predsedstvo EU pozval, naj naredi vse, da bi bila nova pogodba uveljavljena kar najhitreje.

Irski "da" je odločilen korak na poti, ki bo Evropo naredila močnejšo in učinkovitejšo, pa je dejal italijanski premier Silvio Berlusconi. Tudi on je izrazil pričakovanje, da bo pogodba uveljavljena čim prej oziroma do konca leta.

Britanski premier Gordon Brown pa je dejal, da je zdaj nastopil čas za osredotočanje na probleme, ki Evropejce najbolj skrbijo, gospodarsko krizo, varnost ter podnebne spremembe. "Pogodba je dobra za Britanijo in Evropo," je še dejal Brown.

Velika Britanija je Lizbonsko pogodbo že potrdila, vendar opozicijski konservativci, ki se jim obeta zmaga na volitvah prihodnje leto, napovedujejo referendum o njej, če dotlej ne bo uveljavljena.

Zadovoljstvo z izidom irskega referenduma je izrazil tudi španski državni sekretar za evropske zadeve Diego Lopez Garrido, čigar država bo v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala uniji. Dejal je, da bo izvajanje Lizbonske pogodbe ena od prednostnih nalog španskega predsedstva.

Če bo Lizbonska pogodba uveljavljena do začetka španskega predsedovanja, bo Španija prva država, ki bo predsedovala po novem sistemu. Nova pogodba namreč predvideva, da bo EU dobila stalnega predsednika Evropskega sveta in zunanjega ministra, medtem ko bo predsedujoča država predsedovala sestavam Sveta EU.

Odločitev irskih volivcev je pozdravil tudi češki minister za evropske zadeve Stefan Füle in jo označil za korak v pravo smer. "Poglejmo Irce, ki so imeli dva referenduma, in poglejmo si Čehe, kjer se ustavno sodišče že drugič ukvarja z Lizbonsko pogodbo. Upam, da bomo sledili irskemu zgledu," je dejal.

Skupina evroskeptičnih čeških senatorjev je namreč na ustavno sodišče ta teden vložila zahtevo za presojo skladnosti Lizbonske pogodbe s češko ustavo. Češki parlament je sicer pogodbo že ratificiral, vendar čakajo še na podpis predsednika države Vaclava Klausa.

Evroskeptični predsednik, ki je sprva vztrajal, da pogodbe ne bo podpisal, dokler je ne potrdijo Irci, je že napovedal, da bo s podpisom čakal do razsodbe ustavnega sodišča.

Minister Füle je danes dejal, da je težko reči, kdaj bo ustavno sodišče sprejelo odločitev. "Vlada in sam upamo, da bo pogodba ratificirana do konca leta," je dodal.

Medtem pa je tiskovni predstavnik poljskega predsednika Lecha Kaczynskega danes napovedal, da bo predsednik po irski potrditvi kmalu podpisal Lizbonsko pogodbo. Dejal je, da konkretnega datuma ne more napovedati, bo pa predsednik zadevo opravil "brez zavlačevanja".

Podobno kot na Češkem namreč tudi na Poljskem pred dokončno potrditvijo dokumenta čakajo na podpis predsednika države.

Z irsko odločitvijo pa so zadovoljni tudi v Srbiji, ki se sicer šele poteguje za članstvo v EU. Kot je dejal zunanji minister Vuk Jeremić, bo irski "da" koristil tudi državam Zahodnega Balkana, saj so se z njim "odprla vrata v Evropo, v kateri bo prostor za vse evropske narode".

Na potrditev Lizbonske pogodbe na Irskem se je odzvala tudi predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor in pozdravila odločitev irskih volivcev. "Uspešen izid referenduma na Irskem je velik korak naprej v gradnji in krepitvi EU, v kateri bo kmalu tudi Hrvaška. Za nas je to dodatna spodbuda pri prizadevanjih za reforme in izpolnitev obvez, ki izhajajo iz članstva v EU, da bi čim prej uspešno zaključili pristopne pogovore," je sporočila Kosorjeva.