900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Interpolov alarm zaradi suma vpletenosti Al Kaide v pobege zapornikov

Deli na:
Interpolov alarm zaradi suma vpletenosti Al Kaide v pobege zapornikov

Foto: Reuters

Interpol je izdal globalno varnostno opozorilo zaradi suma vpletenosti teroristične mreže Al Kaida v nedavne pobege iz zaporov v Iraku, Libiji in Pakistanu. Policijska agencija 190 držav članic sedaj prosi, naj čim hitreje preverijo vse relevantne informacije in skušajo ugotoviti, ali so pobegi zapornikov med seboj povezani.

V zadnjem v vrsti pobegov se je na svobodo 30. julija prebilo 248 zapornikov na severozahodu Pakistana, piše britanski BBC. Talibani so z avtomatskim orožjem in bombami podrli zidove zapora, v nasilju pa je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, med njimi šest policistov. Med pobeglimi naj bi bilo okoli 30 "utrjenih borcev".

Pred tem je 22. julija na stotine zapornikov pobegnilo iz zloglasnega iraškega zapora Abu Grajb zahodno od Bagdada in iz zapora Tadži na severu. V zapora so vdrli s pomočjo bomb in granat, med ubežniki pa je bilo veliko članov Al Kaide. Pet dni po pobegu v Iraku je kakih 1200 zapornikov pobegnilo iz zapora v nemirnem libijskem mestu Bengazi.


Do Interpolovega opozorila je prišlo dan po tem, ko je ameriški State Department državljane posvaril zaradi povečane nevarnosti terorističnih napadov na Bližnjem Vzhodu in severu Afrike. Opozorilo traja do konca avgusta in v tem času Američanom odsvetujejo potovanja v to regijo.

Kot je včeraj poročal New York Times, naj bi to ugotovili na podlagi informacij, ki so jih "ujeli" pri prestrezanju elektronskih komunikacij med visokimi pripadniki Al Kaide. Ta komunikacija naj bi postala v tem tednu posebej intenzivna, tako da so se v Beli hiši, State Departmentu in obveščevalni agenciji Cia nemudoma strinjali, da je treba ukrepati.

ZDA bodo poleg tega v nedeljo zaprla več kot 20 veleposlaništev in konzulatov v islamskih državah, Velika Britanija, Nemčija in Francija pa za nedeljo in ponedeljek zapirajo veleposlaništva v Jemnu.