alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

Svet

Indopacifiško zavezništvo jezi Peking in Pariz

Deli na:
Indopacifiško zavezništvo jezi Peking in Pariz

Britanski premier Boris Johnson, medtem ko je podal uradno izjavo o novem varnostnem paktu z ZDA in Avstralijo. - Foto: Profimedia

Francija je bila danes kritična do novega zavezništva v Indopacifiški regiji, ki so ga oblikovale ZDA, Velika Britanija in Avstralija. Kritično pa so se odzvali tudi na kitajskem veleposlaništvu v Washingtonu.

Dogovor bo Avstraliji omogočil, da bo izdelala svoje prve podmornice na jedrski pogon, pri čemer bo tehnologijo kupila od ZDA. Obenem pa se je Canberra odpovedala 56 milijonov evrov vrednemu dogovoru s Francijo, v skladu s katerim bi od nje kupila podmornice na konvencionalen pogon. To je razburilo Pariz.

"To je nož v hrbet. Z Avstralijo smo vzpostavili odnos zaupanja, a je bilo zaupanje izdano," je za francoski radio France Info dejal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Poudaril je, da zavezniki tega ne delajo drug drugemu.

"Ta nenadna in nepredvidljiva odločitev spominja na tisto, kar bi naredil Donald Trump," je o avstralski odločitvi še dejal Le Drian po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je v odzivu na francoske kritike poudaril, da razume razočaranje Pariza, "vendar pa so se Avstralci odločili, da želijo spremembo". Dejal je, da Francija ostaja ena najtesnejših vojaških zaveznic Velike Britanije.

"Prav je, da se Združeno kraljestvo skupaj z drugimi zaveznicami, kot je Avstralija, zavzema za na pravilih temelječ sistem in mednarodno pravo," je povedal Wallace.

Do zavezništva ZDA, Velike Britanije in Avstralije so bili kritični tudi na Kitajskem, kjer so dogovor označili za "izjemno neodgovornega". Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je povedal, da "resno spodkopava mir in stabilnost v regiji ter krepi oboroževalno tekmo".

V Londonu so zavrnili kritike iz Pekinga. Britanski premier Boris Johnson je danes v britanskem parlamentu zatrdil, da to sodelovanje "ni sovražno do nobene druge sile". Zagotovil je, da bo zavezništvo "pomagalo ohraniti mir in varnost v Indopacifiški regiji". Dogovor po njegovih besedah odraža "tesen odnos, ki ga imamo z ZDA in Avstralijo, skupne vrednote in visoko stopnjo zaupanja", je dejal.

Iz Evropske unije pa so medtem sporočili, da niso bili obveščeni o tej pobudi in da so v stiku z državami, ki sodelujejo v novem zavezništvu. "O tem bomo morali razpravljati tudi znotraj EU z državami članicami, da bi ocenili posledice," je povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano.

Druga tiskovna predstavnica komisije Dana Spinant pa je zatrdila, da novo zavezništvo ne bo vplivalo na odnose s temi tremi državami.

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji. Države bodo delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti ter podvodnih obrambnih zmogljivosti. Sem sodi pomoč Avstraliji, da pride do podmornic na jedrski pogon. Avstralski premier Scott Morrison je zagotovil, da si Avstralija ne prizadeva priti do jedrskega orožja. ZDA zatrjujejo, da ne gre za potezo usmerjeno proti Kitajski.

Nova Zelandija je napovedala, da avstralskim podmornicam na jedrski pogon ne bo dovolila plutja po svojih vodah, kar je v skladu z obstoječo politiko. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je povedala, da jih niso povabili k sodelovanju v zavezništvu.

Loading...