favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Indijski guru z izjavami o posilstvu sprožil val ogorčenja

Deli na:
Indijski guru z izjavami o posilstvu sprožil val ogorčenja

Foto: Reuters

Priljubljeni indijski duhovni voditelj Asharam je sprožil val ogorčenja, potem ko je dejal, da bi se 23-letna Indijka, ki je bila žrtev okrutnega posilstva, smrti lahko izognila, če bi svoje napadalce rotila za milost. Krivde za napad v avtobusu ne bi smeli pripisovati zgolj napadalcem, njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta tragedija se ne bi zgodila, če bi vpila božje ime in padla pred noge svojih napadalcev. Napaka ni bila storjena le na eni strani," je 71-letni guru, ki ga njegovi privrženci poznajo pod imenom Bapu oz. oče, dejal v spletnem video nagovoru.

Izjave so sprožile val ogorčenja v Indiji, kjer številni tudi na množičnih protestih opozarjajo na izkrivljen odnos do nasilja nad ženskami. Nek hindujski časopis je zapisal, da gre za "sramoto, ko se religiozni človek spusti tako nizko". "Asharam si zasluži obsodbo z najstrožjimi besedami," menijo v časniku.

Tudi sicer je del indijske družbe zelo ostro obsodil številne indijske politike, ki so po okrutnem zločinu Indijkam svetovali, naj ostajajo doma in sprejemajo tradicionalne odločitve.

Indijko so sredi decembra okrutno posilili in pretepli na avtobusu v New Delhiju. Med vožnjo jo je več kot eno uro posiljevalo šest pijanih moških, nato pa so jo skupaj z njenim 28-letnim fantom pretepli s kovinsko palico ter vrgli iz vozečega avtobusa. Dekle je kasneje zaradi odpovedi več notranjih organov umrlo.

Peterica osumljencev je bila v četrtek uradno obtožena ugrabitve, posilstva in umora, za kar jim grozi smrtna kazen. Šesti osumljenec naj bi bil mladoleten, zato mu bodo sodili na sodišču za mladoletnike, vendar njegovo točno starost še poskušajo ugotoviti s pomočjo testa kosti.