Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Humanitarna pomoč za žrtve poplav obtičala na meji

Deli na:
Humanitarna pomoč za žrtve poplav obtičala na meji

Foto: Reuters

Način pošiljanja oziroma oproščanja pošiljk človekoljubne pomoči Bosni in Hercegovini se je spremenil, so danes sporočili iz slovenske carinske uprave. Uprava za neposredno obdavčenje BiH jih je namreč v ponedeljek obvestila, da bodo pošiljke humanitarne pomoči odslej podvržene rednim carinskim postopkom in inšpekcijskim kontrolam.

Za humanitarne pošiljke je tako treba vložiti deklaracijo prek špediterja.

Prav tako bodo opravljene inšpekcijske kontrole, če bo v pošiljki hrana (tržna in veterinarska kontrola za živila živalskega izvora), zdravila in sredstva za dezinfekcijo (zdravstvena inšpekcija).

V Carinski upravi RS zato predlagajo, da se vse pošiljke usmerijo na mejne prehode, kjer so terminal za carinjenje in inšpekcijske službe. To so mejni prehodi Izačić, Gradiška, Brod, Orašje, Zvornik in Aerodrom Sarajevo.

Prejemnik blaga mora biti obvezno humanitarna organizacija v BiH ali drug javni organ, kot so na primer občina, šola in kanton.

Osnova za carinjenje ostaja seznam blaga, na katerem je naveden prejemnik, in izjava pošiljatelja, da gre za brezplačno humanitarno pomoč za žrtve poplav. Najave pošiljk ministrstvu za varnost BiH več niso potrebne.

Za dodatne informacije se je mogoče obrniti tudi na Upravo za neposredno obdavčenje BiH na spletnem naslovu http://www.uino.gov.ba/b/, so še sporočili iz slovenske carinske uprave.

Humanitarno društvo Adra je pred tem danes opozorilo, da meje BiH s humanitarno pomočjo za prizadete v poplavah ni več mogoče prečkati brez carinjenja, saj so jim tovornjak in kombi s približno 10 tonami pomoči danes na meji ustavili.

Srbska carinska uprava pa je v današnjem pozivu posameznikom in organizacijam po vsej Evropi, ki pošiljajo pomoč prizadetim v poplavah v Srbiji, opozorila na nujnost nadzora blaga na meji s Srbijo, ker bi nenadzorovan prehod človekoljubne pomoči lahko povzročil dodatne probleme, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pozivajo jih k pozornosti glede vrste pomoči, ki jo pošiljajo, kot tudi na način. Hrana, pa tudi določena zdravila in medicinska sredstva lahko namreč izgubijo svoje lastnosti, če niso transportirana na ustrezen način.

V Beogradu zato priporočajo, da pošiljatelji v svojih državah pred pošiljanjem pomoči stopijo v stik s konzularno-diplomatskimi predstavništvi Srbije.

Poudarjajo še, da je ob vseh možnih olajšavah v carinskem postopku občutljivo blago na meji treba pregledati, še posebej tisto, ki mora biti podvrženo fitosanitarni in veterinarski kontroli, da ne bi povzročili škode prebivalstvu.

S ciljem hitrejšega postopka na meji zato pozivajo pošiljatelje, da humanitarni pomoči priložijo natančno specifikacijo blaga, tako da bi lahko izvedejo morebitno zdravstveno kontrolo. Obvezni so tudi podatki o prejemniku pomoči.

Poudarili so še, da so carinski in drugi postopki nujni tudi zato, da bi se izognili zlorabam, saj prihaja tudi do poskusov služenja s katastrofo, ki je prizadela državo. V tem smislu je potreben vsaj minimalen nadzor uvoza humanitarne pomoči.

Na spletni strani srbske carinske uprave je seznam mejnih prehodov, na katerih so stalne fitosanitarne in veterinarske inšpekcijske službe in preko katerih najbolje dostavljati humanitarno pomoč v hrani rastlinskega in živalskega izvora, so še zapisali v sporočilu za javnost.