Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati v drugem krogu bolj množično na volišča

Deli na:
Hrvati v drugem krogu bolj množično na volišča

Foto: Reuters

Do 16.30 se je drugega kroga predsedniških volitev na Hrvaškem udeležila skoraj polovica od 3,8 milijona hrvaških volilnih upravičencev. Ti danes novega predsednika države izbirajo med sedanjim predsednikom Ivom Josipovićem in kandidatko HDZ Kolindo Grabar Kitarović.

Do 16.30 je na volišča odšlo nekaj manj kot 1,71 milijona volivcev ali 48,2 odstotka, je sporočil predsednik državne volilne komisije Branko Hrvatin. Izpostavil je, da je v prvem krogu predsedniških volitev 28. decembra lani do zaprtja volišč glasovalo le 80.000 volivcev več kot danes do 16.30.

V prvem krogu volitev je bila volilna udeležba 47-odstotna, Josipović pa je tesno premagal Grabar Kitarovićevo z nekaj več kot enim odstotkom razlike. Pred petimi leti pa je bila volilna udeležba v drugem krogu, ko je Josipović krepko premagal zagrebškega župana Milana Bandića, 50,1-odstotna, a je takrat bilo tudi za približno 700.000 več registriranih volivcev.

Hrvatin je dejal, da volitve potekajo brez večjih incidentov ter da je policija prijavila le nekaj manjših kršitev reda in miru na voliščih, predvsem zaradi alkohola. Ocenil je, da to ne more vplivati na verodostojnost volitev.

Hrvaški mediji poročajo, da so velike gneče na volišču v Mostarju, kjer naj bi volivce prevažali tudi za avtobusi. HDZ je med predvolilno kampanjo Grabar Kitarovićeve napovedala, da bo zagotovila prevoz do volišč v BiH za tamkajšnje volilne upravičence. Prvega kroga hrvaških predsedniških volitev v BiH se je udeležilo manj kot 8000 volivcev.

Kandidatka HDZ je po dopoldanskem odhodu z volišča v Zagrebu novinarjem povedala, da je bilo zagrebško volišče skorajda prazno, ko se je ob približno enakem času udeležila prvega kroga, medtem ko je danes čakala v vrsti. Kot je dodala, ima informacije tudi z drugih koncev Hrvaške, da je udeležba večja kot v prvem krogu. Obenem je povabila volivce, naj pridejo na volišča.

Na volišče je takoj po odprtju ob 7. uri pohitel Josipović. "Med prvimi sem prispel na volišče, da povabim naše volivce, naj izkoristijo volilno pravico in podelijo glas kandidatu, za katerega menijo, da je najboljši," je dejal novinarjem na enem od zagrebških volišč. Kot je dodal, pričakuje rekordno visoko udeležbo.

Volišča bodo zaprli ob 19. uri, ko se bo zaključil tudi dvodnevni volilni molk. Vse tri nacionalne televizijske mreže so napovedale, da bodo takoj po zaprtju volišč objavile izide vzporednih volitev. Po prvem krogu so bile vzporedne volitve zelo podobne končnim izidom.

Državna volilna komisija bo prve neuradne rezultate objavila ob 22. uri. Dve uri pred tem bo na njihovi spletni strani mogoče spremljati preštevanje glasov.