zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati obtožujejo Srbijo, da ovira sojenje za vojne zločine na Hrvaškem

Deli na:
Hrvati obtožujejo Srbijo, da ovira sojenje za vojne zločine na Hrvaškem

Foto: Bobo

Beograjsko sodišče je v pospešenem postopku septembra obsodilo 57-letnega Čeda Čolovića na tri leta zapora zaradi vohunjenja za Hrvaško, da ne bi mogel verodostojno pričati na splitskem sojenju upokojenemu generalu JLA Borislavu Đukiću in še sedmim osebam zaradi vojnih zločinov na širšem območju Šibenika, danes poroča Jutarnji list.

Čolović je bil tako odstranjen kot priča hrvaškega tožilstva v obtožnici proti Đukiću in upokojenim visokim častnikom nekdanje JLA, ki so tesno povezani s strankama srbskega premierja Aleksandra Vučića in zunanjega ministra Ivica Dačića, piše zagrebški časnik. Spominja, da je izmed osmih obtožencev za vojne zločine samo Đukić dosegljiv hrvaškemu pravosodju, saj ga je Črna gora izročila Hrvaški.

"Primer Čolović po vsem sodeč postaja najbolj grobo in nedopustno neposredno vpletanje srbskega pravosodja v postopke za vojne zločine, ki jih vodi hrvaško pravosodje. Na to se v hrvaški vladi ni še nihče odzval," poudarja časnik.

Kot dodaja, so Čolovića v Beogradu v petih dneh prijeli, obtožili in obsodili na podlagi "sumljivih obtožb" vohunjenja za Hrvaško. Čolović naj bi priznal kaznivo dejanje v zameno za milejšo zaporno kazen. Bil je častnik v vojski samooklicane Republike srbske krajine, ki so jo uporniški Srbi med vojno razglasili na hrvaškem ozemlju.

Jutarnji list pojasnjuje, da je Đukić zelo pomemben za srbske oblasti, ker bi lahko dokazal neposredno povezanost Zvezne republike Jugoslavije in vojne na Hrvaškem.

Časnik spominja, da je bil Đukić častnik za varnost v 9. korpusu JLA, ki mu je poveljeval haaški obtoženec Ratko Mladić. Nato je ostal v krajinski vojski, v kateri je bil namestnik poveljnika glavnega štaba. Vrhovni svet obrambe nekdanje ZRJ je Đukića upokojil leta 1994 kot častnika krajinske vojske.

"Očitno so zato sprožili široko operacijo zaščite Đukića, ki so jo nedvomno ukazali in koordinirali v samem vrhu srbskih oblasti," izpostavlja časnik.

Splitsko sodišče bremeni Đukića in še sedem oseb, med katerimi je pet visokih nekdanjih častnikov JLA, umora nekaj manj kot 120 civilistov. Bremeni ga tudi posilstev, pregona prebivalcev in uničevanja njihovega premoženja na širšem območju Šibenika med letoma 1991 in 1995.