požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati o novem predsedniku

Deli na:

Nova postmoderna država, kot jo vidi njen predsednik Ivo Josipović, daje upanje na boljši jutri, danes ocenjuje Novi list. Josipovićev inavguracijski nagovor je neusmiljena analiza krize in sporočilo optimizma, poroča Jutarnji list. Večernji list pa poudarja, da Josipović ni nikogar prepričal, da bo zagotovil pričakovane spremembe.

Nova postmoderna država, kot jo vidi njen predsednik Ivo Josipović, daje upanje na boljši jutri, danes ocenjuje Novi list. Josipovićev inavguracijski nagovor je neusmiljena analiza krize in sporočilo optimizma, poroča Jutarnji list. Večernji list pa poudarja, da Josipović ni nikogar prepričal, da bo zagotovil pričakovane spremembe.

Poleg programa prava in pravičnosti, s katerim je dobil podporo državljanov ter postal predsednik in ki ga nikakor ne sme izdati, je vizija novega predsednika o Hrvaški 21. stoletja utemeljena na znanju, novih tehnologijah in konceptu trajnostnega razvoja. Gre za del njegovega nastopnega nagovora, ki najbolj opogumlja in daje upanje na boljši jutri, poudarja komentator Novega lista.

Časnik dodaja, da je Josipovićevo oblast najbolje opisala opozicijska poslanka Vesna Pusić, ki je dejala, da je Hrvaška z njim dobila odgovorno oblast, potem ko je Stipe Mesić predstavljal oblast s človeškim obrazom, Franjo TuÄ‘man pa zgolj oblast.

Josipović je v četrtkovem nagovoru izpostavil partnerski odnos med predsednikoma vlade in republike, postavil pa se je tudi za arbitra na hrvaški politični sceni, ocenjuje komentator Jutarnjega lista. Kot dodaja, bi lahko bila pravičnost tudi lajtmotiv njegovega mandata ne le njegove predvolilne kampanje.

Predzadnji del nagovora, pred protokolarnim finalom, izpostavlja optimizem in prenaša poudarek s sedanje krize na prihajajočo integracijo boljše Hrvaške v boljši svet - končno tudi nekaj sladkorja, s katerim bomo grenko tabletko inavguralne besede lažje pogoltnili, sklene komentator zagrebškega časnika.

Presenetljivo v njegovem nagovoru je, da sploh ni omenil dveh od treh bistvenih predsedniških ustavnih funkcij - ni bilo ne besede o vojski, katere vrhovni poveljnik je, niti o obveščevalnih službah, je opazil analitik Večernjega lista.

Kot je izpostavil, je Josipović govoril, kot je bilo pričakovano, brez retoričnih fines in izrazov za spomin, z veliko znanih formulacij in jasnih obljub. Večernji list poudarja, da ob enkratni priložnosti Josipović ni ponudil garancij, da bo prinesel spremembe, ki jih državljani od njega pričakujejo.

V dolgem nagovoru Josipovič ni nič prepustil naključju, komentira spletni portal Index.hr. Namesto glavnih poudarkov se je odločil, da bo "ziheraško - piflarsko" zrecitiral vse, tudi najmanjše podrobnosti svojega predsedniškega programa. Njegov nastop je bil tipično brezkrven, monoton in neprepričljiv. Nagovor je bilo treba prebrati še enkrat, da bi odkrili, kaj je predsednik hotel povedati, piše eden izmed najbolj branih portalov na Hrvaškem.

"Povedal je, da "ne smemo molčati". Tako kot je on v zagrebški skupščini molčal glede urbanističnega načrta in spornega poslopja v središču mesta. Povedal je, da "ne smemo obračati glave", kot je on obračal glavo od zagrebškega župana Milana Bandića. Povedal je, da "ne smemo biti prestrašeni", kot se on kot saborski poslanec ali mestni svetnik ni upal javno kritizirati vseh primerov korupcije in kriminala na državni ali mestni ravni. Ker, kot nas je opozoril v svojemu nagovoru, je vsak od nas tisti, ki s svojim obnašanjem ustvarja ali zanika pravičnost, sklene komentator Index.hr.