Revija Reporter
Svet

Hrvati besni zaradi razstave o Jasenovcu, ki jo je Srbija odprla na sedežu ZN v New Yorku

STA

26. jan. 2018 6:00

Deli na:

Spomenik žrtvam ustaškega etničnega čiščenja v Jasenovcu.

Profimedia

Na sedežu ZN v New Yorku so odprli razstavo Jasenovac - pravica do nepozabe, ki so jo pripravili zgodovinarji iz sedmih državah.

V ZN so se ogradili od razstave, ki jo bo odprl srbski zunanji minister Ivica Dačić. Hrvaška je obtožila Srbijo, da razstavo uporablja v "propagandne namene" ter da "manipulira in posreduje lažne podatke".

Razstava o Jasenovcu v ZN je srbsko-judovski projekt ob mednarodnem dnevu holokavsta, so poročali srbski mediji, ki so poudarili, da razstava vsebuje sedem ton opreme in eksponatov. Direktor razstave je izraelski profesor in strokovnjak za nacistična koncentracijska taborišča Gideon Greif, ki je tudi vodja mednarodne skupine zgodovinarjev GH7.

V ZN so izpostavili, da je vsebina razstave v pristojnosti organizatorjev in da razstava na sedežu ZN ne pomeni, da z njo tudi soglašajo. Šef srbske diplomacije Dačić je včeraj v New Yorku dejal, da je "samo ena država članica ZN močno nasprotovala dogodku", je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Razstava ni usmerjena proti nikomur, razen proti zločincem in tistim, ki si želijo, da bi se Jasenovac pozabil in izbrisal. Gre za pravico do spomina na holokavst in genocid, ki se je zgodil v ustaškem koncentracijskem taborišču v Jasenovcu med drugo svetovno vojno, je dejal Dačić.

Hrvaško zunanje ministrstvo je obsodilo poskus Srbije, da razstavo o Jasenovcu uporabi za manipulacije in posredovanje lažnih podatkov. Kot so dodali za hrvaško tiskovno agencijo Hina, so ZN opozorili na lažne informacije, organizatorji pa so bili prisiljeni odstraniti "najbolj grobe ponaredke".

V Zagrebu so ocenili, da tovrstne razstave ne prispevajo k spravi, zaupanju in razvoju dobrososedskih odnosov v jugovzhodni Evropi. Opozorili so tudi, da organizatorji razstave o projektu niso obvestili hrvaških zgodovinarjev niti inštitucij, kot je javna ustanova spominskega območja v Jasenovcu.

Hrvaška diplomacija je izrazila globoko spoštovanje do vseh žrtev ustaškega režima ter obsodila vse zločine ustašev, posebej v Jasenovcu. "Ravno zaradi pietete do teh žrtev menimo, da je popolnoma nesprejemljivo, da bi zločine v Jasenovcu izkoriščali v dnevnopolitične propagandne namene," so dejali.

Srbski viri od konca druge svetovne vojne vztrajajo, da je bilo v Jasenovcu med letoma 1941 in 1945 pobitih več kot 700.000 Srbov, Judov, Romov in antifašistov, medtem ko imajo v spominskem centru v Jasenovcu potrjene osebne podatke za nekaj več kot 83.000 umorjenih oseb. Natančno število žrtev je težko ugotoviti, a ocenjujejo, da v ustaškem taborišču ni bilo ubitih več kot 100.000 oseb, so zapisali na spletni strani javne ustanove, ki sistematično preiskuje dogodke, povezane s taboriščem smrti v Jasenovcu. Med žrtvami je bilo tudi 266 Slovencev.

Za Hrvaško so sporne tudi domnevne trditve z razstave, da je bil nekdanji zagrebški nadškof Alojzije Stepinac odgovoren za množično pokatoličevanje Srbov v času Neodvisne države Hrvaške (NDH).