sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški tisk: Biden ruši ruski in islamski vpliv v jugovzhodni Evropi

Deli na:
Hrvaški tisk: Biden ruši ruski in islamski vpliv v jugovzhodni Evropi

Foto: Reuters

Prihod ameriškega podpredsednika Joea Bidna na sredino srečanje na vrhu procesa Brdo Brioni v Zagrebu je napoved, da se Washington vrača v Jugovzhodno Evropo, soglašajo danes hrvaški časniki. Večernji list izpostavlja Bidnovo nasprotovanje radikalnim islamistom v BiH in ruskemu vplivu v regiji.

Biden je v Zagrebu predstavil zelo pomembna sporočila ameriškega predsednika Baracka Obame, nadaljuje zagrebški časnik. Med drugim izpostavlja stabilizacijo jugovzhodne Evrope in njeno vključevanje v evroatlantske integracije, kot vzora pa navaja Slovenijo in Hrvaško.

Večernji list izpostavlja Bidnovo sporočilo, da je pomembna tudi energetska neodvisnost vseh držav Evrope, kar se nedvomno nanaša na zmanjšanje vpliva Rusije. Ocenjuje, da ZDA vidijo Hrvaško kot ključnega partnerja tudi pri distribuciji in prodaji ameriškega utekočinjenega plina v Evropi.

Biden vztraja na celovitosti BiH, boju proti terorizmu in imigrantski krizi ter podpira vstop Črne gore v Nato, še poudarja Večernji list.

Izpostavlja tudi izjavo slovenskega predsednika Boruta Pahorja, da je bil cilj zagrebškega srečanja podpora državam regije v njihovih evropskih perspektivah in perspektivah članstva v zvezi Nato.

Jutarnji list navaja, da bo uveljavitev sklepov s srečanja največji izziv za večino udeležencev srečanja, ker se preveč pogosto dogaja, da doseženih dogovorov ne uveljavijo.

"Tokrat bo nekoliko težje, ker je realno lažje obrniti hrbet nečemu, kar predlaga EU, kot temu, za čimer stojijo ZDA," meni komentator. Dodaja, da države lahko okrepijo sodelovanje vsaj pri varnostnih vprašanjih, potem ko so se ZDA politično in varnostno vrnile v regijo, da bi opravile delo, ki so ga zamudile v 90. letih.

Jutarnji list ocenjuje, da je Hrvaška lahko več kot zadovoljna, ker je bilo sredino srečanje krona prvega leta mandata predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović, ki je zastavila pot za stabilizacijo regije, po kateri bo morala hoditi vsaka prihodnja hrvaška vlada.

V ločenem prispevku navaja, da bo prihodnje srečanje procesa Brdo Brioni v Makedoniji ter da bodo povabili tudi predstavnika Rusije.

Časnik omenja tudi prizadevanje Grabar-Kitarović, da bi pojem Zahodni Balkan v prihodnje zamenjali s pojmom Jugovzhodna Evropa.

Pet ur so potekali pogovori o prihodnosti jugovzhodne Evrope za zaprtimi vrati vrha procesa Brdo Brioni, poudarja Novi list. Dodaja, da so v sklepih navedli tudi sprožitev nove energije za širitev EU, kar je, kot meni časnik, posredno opozorilo, da je EU utrujena od širitve, ki je tudi zaradi različnih drugih kriz v ozadju.

Vsi vodilni časniki izpostavljajo tudi potezo srbskega predsednika Tomislava Nikolića, ki je po prihodu na Pantovčak za vsako ceno želel poljubiti hrvaško kolegico Grabar-Kitarović trikrat, kar je v skladu s srbskim tradicionalnim pozdravom. Na Hrvaškem se pri tovrstnih pozdravih poljubijo dvakrat in mnogi temu pripisujejo velik pomen v razlikovanju med Hrvati in Srbi.

Časniki omenjajo tudi dogovor predsednice Grabar-Kitarović in Nikolića, da bo srbski predsednik uradno obiskal Zagreb, potem ko bo oblikovana nova hrvaška vlada.