Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški gorski reševalci ugotavljajo: Lov na polže lahko bolj nevaren kot lov na lev

Deli na:
Hrvaški gorski reševalci ugotavljajo: Lov na polže lahko bolj nevaren kot lov na lev

Foto: Arhiv Reporterja

Izkušeni vodja hrvaških gorskih reševalcev Vinko Prizmić je razblinil predsodke hrvaške javnosti, da morajo največkrat reševati nepazljive tuje turiste, predvsem Čehe. Poudaril je, da so pomoč gorskih reševalcev v 85 odstotkov vseh primerov zahtevali Hrvati. Dodal je, da je včasih "lov na polže lahko bolj nevaren kot lov na leve".

Ko gre za tujce, ni pravila, ni mogoče reči, da je nek narod bolj nor, drug pa previdnejši, je Prizmić pojasnil v pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo, Hino.

"Nekaj časa so se najbolj pogosto ponesrečili Čehi in Francozi, potem Slovenci in Slovaki, pred tremi leti tudi Poljaki. Med turisti, ki se ponesrečijo na nedostopnih krajih, so tudi Nemci, Švicarji, Avstralci in Japonci," je dejal Prizmić, ki je gorski reševalec že 40 let.

Eden zadnjih tragičnih primerov slovenskih turistov v hrvaških gorah se je zgodil julija lani, ko so reševalci po petih dneh iskanja na polotoku Pelješcu našli mrtvega 68-letnega Slovenca.

"Ni možno govoriti o Čehih kot stereotipnih turistih, ki se jim vsakič nekaj pripeti, vendar pa o njih lahko zagotovo govorimo kot o radovednih turistih," je izpostavil. Spomnil je, da so bili ravno Čehi med prvimi tujimi turisti, ki so tudi Hrvatom razkrili lepote, ki jih skupaj ponujajo morje in obmorske gore.

"Najbolj rizična skupina so posamezniki, ki nepripravljeni odhajajo v gore ob obali, kar je bil razlog za 90 odstotkov smrti turistov," je še pojasnil. Opozoril je, da so hrvaške gore ob obali izjemno nevarne in da bi bilo treba označiti več gorskih stez.



Med domačini pa se večinoma ponesrečijo nabiralci gob in belušev, posebej pa polžev. "Lov na polže je lahko bolj nevaren kot lov na leve," pravi Prizmić.

Pojasnjuje, da polže nabirajo v oblačnem in meglenem vremenu, ko je večja možnost, da se človek izgubi, problem pa lahko predstavljajo tudi spolzka tla. V desetih letih so imeli približno deset ponesrečenih nabiralcev polžev.

Dodal je, da je veliko tudi samomorilcev, medtem ko število pogrešanih otrok v gorah ni veliko.

Hrvaški gorski reševalci so sicer v zadnjih nekaj letih povprečno iskali okoli 1000 oseb, se pa število pogrešanih v gorah vsako leto poveča za petino, navaja Prizmić. Pričakuje pa, da se bo v naslednjih desetih letih to število povečalo za najmanj petkrat.

V zadnjih 40 letih je sicer v hrvaških gorah umrlo med pet in 20 ljudi letno. Najbolj pogosto so osebe zdrsnile s stene ali so padle v jame. Dodal je, da pet oseb še zmeraj iščejo, med njimi pa sta tudi Čeh in Slovak.