Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška vlada vse bolj izgublja podporo med volivci

Deli na:
Hrvaška vlada vse bolj izgublja podporo med volivci

Foto: Reuters

Hrvaška vladna koalicija je dobro leto po prihodu na oblast zabeležila najnižjo podporo državljanov, podobno velja tudi za premiera Zorana Milanovića in največjo vladno stranko SDP, je pokazala redna mesečna raziskava CRO Demoskop agencije Promocija plus. Kar 40 odstotkov anketirancev je odgovorilo,da se volitev ne bi udeležilo.

Ocena hrvaške vlade je s trdne trojke februarja lani januarja letos padla na slabo dvojko ali 2,3, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na vzorcu 1300 anketirancev. Vlade ne podpira slaba polovica ali 48,9 odstotka anketirancev, medtem ko vladne poteze pozdravlja 36,6 odstotka vprašanih.

Kljub novem znižanju podpore, in sicer na 26 odstotkov, je SDP še zmeraj vodilna hrvaška stranka, ki jo je februarja lani podpiralo 34 odstotkov volivcev.

Socialdemokrati vendarle ohranjajo znatno prednost pred HDZ. Največji hrvaški opozicijski stranki nikakor ne uspe povečati priljubljenosti med volivci in je z dobrimi 19 odstotki januarja letos prav tako deležna nekoliko nižje podpore kot v drugi polovici lanskega leta.

Na tretjem mestu so se utrdili Hrvaški laburisti - stranka dela (HL), ki beležijo devetodstotno podporo, ostale stranke so pod petodstotnim volilnim pragom. Neodločnih volivcev je za dobro petino ali 21,4 odstotka.



Kot najbolj pozitiven politik je znova ocenjen hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki ga ceni dobrih 40 odstotkov volivcev. Sledijo predsednik laburistov Dragutin Lesar (7,2 odstotka), premier Milanović (6,2 odstotka) in finančni minister Slavko Linić (3,5 odstotka). Sicer je to najslabši rezultat premiera Milanovića v raziskavah Promocije plus.

Pozitivne ocene za svoje delovanje so dobili tudi predsednik HDZ Tomislav Karamarko, njegova predhodnica Jadranka Kosor kot tudi zunanja ministrica Vesna Pusić.

Med politiki z negativnimi ocenami je na prvem mestu bivši premier Ivo Sanader, sledita bivši podpredsednik vlade Radimir Čačić in Karamarko.

Besedni spopadi med ministrstvom za znanost, izobraževanje in šport ter Cerkvijo glede zdravstvene vzgoje, so bili za slabo četrtino anketirancev najpomembnejša družbeno-politična tema decembra lani, medtem ko jih je petina ocenila, da je bila osrednja tema gospodarska kriza.