Revija Reporter
Svet

Hrvaška predsednica obtožena spodbujanja nestrpnosti do muslimanov

STA

18. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kolinda Grabar-Kitarović je dejala, da se povečuje število "skrajnih skupnosti" v Bosni in Hercegovini.

Vodja islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini Husein Kavazović je včeraj ocenil, da hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović s svojimi opozorili o nevarnosti radikalizacije Bošnjakov spodbuja nestrpnost in predsodke do muslimanov v BiH. Kot je dodal, je hrvaška predsednica večkrat omenjala domnevno radikalizacijo Bošnjakov.

Grabar-Kitarovićeva je v četrtek na znanstvenem srečanju v Neumu o Hrvatih kot nosilcih evropskih vrednot v BiH med drugim ocenila, da je BiH izpostavljena novim izzivom, posebej mednarodnega terorizma, in grožnjam migrantske krize. Ocenila je tudi, da se povečuje število "skrajnih skupnosti".

Reisu-i-ulema Kavazović je spomnil, da je hrvaška predsednica tudi v pogovoru za časopis Defense News navedla "napačne podatke o domnevnih tisočih borcih, ki se vračajo v BiH iz vojne v Siriji".

Takrat je po njegovih besedah pozvala BiH, naj terja pomoč islamske skupnosti na Hrvaškem v boju proti nasilnim skrajnežem. Kot je ocenil, na ta način zanika sposobnost islamske skupnosti v BiH, da reši ta problem. Poudaril je, da je mešihat islamske skupnosti na Hrvaškem del mešihata v BiH.

Kavazović je za črnogorsko tiskovno agencijo Mina dejal, da doslej o tem niso govorili zaradi dobrososedskih odnosov ter želje, da bi sodelovali in skupaj reševali odprta vprašanja.

"Vsaka skrajnost, ne glede na to, ali gre za majhne skupine verskih skrajnežev v BiH ali enako majhne skupine neofašistov, zaradi katerih je Hrvaška pod pritiskom domače in svetovne javnosti, je skupni problem vseh nas in ga ni treba politizirati," je izjavil Kavazović.

Po njegovem mnenju je nevarno etiketirati muslimane v BiH, medtem ko na svetovni politični in medijski sceni prevladuje "izrazito islamofobno vzdušje".

Kavazović se tudi sprašuje, ali želi Grabar-Kitarovićeva s svojimi izjavami poslabšati politični položaj Bošnjakov, da bi popustili Hrvatom v BiH. Prepričan je, da tovrstni pritiski ne bodo uspešni.

Izrazil je prepričanje, da je v BiH prostor za vse njene narode in državljane ter da bodo uspeli zagotoviti njihovo enakopravnost v vsakem delu države. "Ne verjamem, da je to mogoče doseči s krepitvijo nacionalistične retorike, vsiljevanjem delitev in sejanjem medsebojnega nezaupanja," je še povedal Kavazović.

X