pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollandeovo letalo zadela strela med letom k Merklovi

Deli na:

Nemška kanclerka Angela Merkel in novi francoski predsednik Francois Hollande sta po prvem srečanju v Berlinu poudarila, da želita, da Grčija ostane članica območja evra. Dejala sta še, da bosta Nemčija in Francija storili vse za vnovičen zagon rasti grškega gospodarstva, poročajo tuje tiskovne agencije. V Berlin je Hollande priletel z zamudo, saj je v njegovo letalo udarila strela.

Merklova je v izjavi za novinarje po pogovorih izpostavila pomen nemško-francoskega prijateljstva, ki je po njenem pomembno tudi za razvoj dogajanja po vsej Evropi.

Po besedah Hollandea je skupna želja Francije in Nemčije sodelovati za dobro Evrope. Ob tem se je francoski predsednik zavzel za pravične in spoštljive odnose med državama.

Glede predčasnih volitev v Grčiji, ki so po propadu današnjega zadnjega poskusa oblikovanja nove grške vlade neizogibne, sta državnika poudarila, da je treba odločitev Grkov na volitvah spoštovati, kakršna koli že bo. Hollande je ob tem izrazil upanje, da bodo Grki na volitvah potrdili zavezanost območju evra. Poudaril je še, da mora Grčija spoštovati zaveze, ki jih je v zameno za pomoč v dolžniški krizi dala mednarodni skupnosti.

Zavzel se je za nove evropske ukrepe, ki bi v Grčiji povečali gospodarsko rast. Pri tem ne bi smeli ostati le pri besedah, ampak bi morali ukrepe za zagon rasti čutiti tudi v praksi, je dejal Hollande.

O ukrepih za zagon rasti v Grčiji naj bi po besedah novega francoskega predsednika govorili že na neformalnem vrhu EU 23. maja. Pri tem naj bi bili po njegovem na mizi vsi ukrepi, ki bi lahko prispevali k rasti in konkurenčnosti grškega gospodarstva, vključno z evrskimi obveznicami, ki jim sicer Merklova odločno nasprotuje.

Hollande je tudi ponovil svojo zahtevo po spremembi fiskalnega pakta, in sicer želi kot dodatno dimenzijo vanj uvrstiti rast. V Berlinu so sicer pred njegovim obiskom poudarili, da nova pogajanja o podpisanem paktu, ki so ga nekatere članice unije že ratificirale, niso možna.

Nemška kanclerka je še povedala, da so se v 60-minutnih pogovorih pokazale tako skupne točke kot različna stališča med njo in Hollandeom. Dejala je še, da se veseli njunega nadaljnjega sodelovanja in da bosta skupaj našla dobre rešitve.

Hollande je poudaril, da je njuna skupna naloga, da skupaj rešujeta težave, Evropo popeljeta naprej in se soočita z izzivi v svetu. Ob tem je izpostavil, da je treba v središče pogovorov znova postaviti rast, brez katere ni moč zmanjšati dolgov in primanjkljaja.

Na novinarsko vprašanje, ali se boji Hollandeovih "dragih" obljub glede pokojninske reforme in javnih uslužbencev, je Merklova odgovorila, da jo je redko česa strah. Poleg tega v vseh državah obstaja avtonomija odločanja, je dodala.

Merklova je Hollandea, ki je v Berlin odpotoval nekaj ur po zaprisegi, v Berlinu sprejela z vojaškimi častmi in stiskom roke. V nemško prestolnico je novi francoski predsednik sicer prispel z enourno zamudo, ker je v njegovo letalo udarila strela.