Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande v Evropskem parlamentu: Propad schengna bi bil "tragična napaka"

Deli na:
Hollande v Evropskem parlamentu: Propad schengna bi bil "tragična napaka"

Foto: Reuters

Kljub strahovom mnogih gradnja Evropske unije ni zmanjšala naše raznolikosti, ampak jo je še obogatila, je svoj zgodovinski govor v Evropskem parlamentu začela nemška kanclerka Angela Merkel. S poklonom evropskemu povezovanju in pozivi, da danes bolj kot kadarkoli doslej potrebujemo "več Evrope" in enotno EU, je požela vrsto glasnih aplavzov. Pred njo je evropske poslance nagovoril francoski predsednik Francois Hollande. Evropa je po gospodarski, finančni in socialni krizi sedaj z navalom beguncev soočena še s humanitarno, je v svojem nastopu dejal Hollande. Kot je poudaril, morajo EU v spopadu s temi velikimi izzivi voditi "solidarnost, odgovornost in odločnost", predvsem pa mora delovati skupaj.

Kanclerka je v današnjem nagovoru odprla veliko število tem, od Ukrajine do prihodnosti skupne evropske valute, največ časa pa je posvetila begunski krizi in poudarila, da je rešitev te "preizkus zgodovinskih razsežnosti za Evropo" ter "naloga Evrope, naloga za cel svet".

Pri vsakem izzivu, ki ga je navedla, je sicer kanclerka zaključila, da je rešitev le v enotni in močni EU ter skupnem odgovoru, ter tudi dodala, da sta Francija in Nemčija na to pripravljeni.

Glede beguncev je med drugim izpostavila, da je treba nagovoriti korenine sedanje krize, z vojno v Siriji na prvem mestu, in ustaviti naval ljudi na meje EU. A obenem je posvarila, da moramo begunce videti kot posameznike in ne kot anonimno množico ter vztrajati pri visokih standardih spoštovanja človekovih pravic.

Obstoječi dublinski sistem je kritizirala in ga označila kot zastarel ter pozvala k mehanizmu, ki bo begunsko breme pravično porazdelil med članice EU.

Tik pred Merklovo je evropske poslance nagovoril francoski predsednik Francois Hollande. Gre za zgodovinski in zelo simboličen dogodek, saj sta voditelja največjih evropskih gospodarstev doslej le enkrat skupaj obiskala parlament - po padcu Berlinskega zidu novembra 1989, ko sta poslance nagovorila tedanji nemški kancler Helmut Kohl in francoski predsednik Francois Miterrand.

Hollande od EU terjal solidarnost, odgovornost in odločnost

Evropa je priča novim tragedijam in dramam, ki pred nas postavljajo velike izzive, je svoj govor začel Hollande in nadaljeval, da smo v zadnjih letih v uniji priča zaporedju kriz - po gospodarski in finančni je prišla socialna z milijoni brezposelnih mladih, zdaj pa smo ob navalu beguncev soočeni še s humanitarno.

Predsednik se je v govoru najprej posvetil slednji. Spomnil je na trpljenje ljudi, ki pred vojnami in lakoto bežijo v Evropo. Priznal je, da se je Evropa na begunsko krizo odzvala počasi in predolgo ni uvidela, da bodo tragedije na Bližnjem vzhodu in v Afriki imele posledice tudi za njo samo.

Kot je poudaril, morajo biti vodilo Evropi v teh težkih časih "solidarnost, odgovornost in odločnost". Edina rešitev je močna Evropa in le skupaj lahko evropske države ohranijo svojo resnično suverenost, ne pa vsaka zase, je poudaril ter posvaril, da bi bil propad schengna "tragična napaka".

Pri tem je spomnil na besede enega svojih predhodnikov, Francoisa Miterranda, da "nacionalizem pomeni vojno", in požel glasen aplavz.

Nato je prešel na gospodarske in finančne težave območja z evrom. Pri tem je med drugim pohvalil grškega premierja Aleksisa Ciprasa ter poudaril, da bi odločitev, da Grčiji ne pomagajo, pomenila vdajo in poraz za EU. Odločno se je zavzel za utrditev in poglobitev območja z evrom.