GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande gre na prvi obisk k Merklovi

Deli na:

Francois Hollande bo danes v Parizu zaprisegel kot novi francoski predsednik in se še isti dan odpravil v Berlin na sestanek z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Hollande je v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji 6. maja premagal dosedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Dobil je 51,6 odstotka glasov.

Primopredaja poslov v Elizejski palači, ki bo potekala na zaprtimi vrati, se bo začela ob 10. uri dopoldne. Hollande bo nato zaprisegel in prvič nagovoril javnost kot predsednik države.

Slovesnost bo skromna, nanjo ni povabljen noben tuji državnik, ne bo niti Hollandeovih otrok in partnerke Valerie Trierweiler, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Elizejski palači.

Hollande naj bi predstavil tudi ime novega premiera, ki naj bi nato že do srede zvečer oblikoval novo vlado. Kot najverjetnejši kandidat se omenja vodja socialističnih poslancev v francoskem parlamentu Jean-Marc Ayrault, kroži pa še nekaj drugih imen.

Novi premier bo vlado vodil do parlamentarnih volitev 10. oziroma 17. junija, na katerih francoski socialisti računajo na zmago.

Hollande bo proti večeru že odpotoval na prvo pot v tujino, v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Merklovo, ki ga bo z vojaškimi častmi sprejela ob 18.30. Nemška kanclerka je v predvolilni kampanji podpirala dosedanjega francoskega predsednika Sarkozyja in se ni želela sestati s Hollandeom.

Hollande je sicer kritičen do strogega varčevanja v EU, ki ga zagovarja kanclerka, in opozarja na nujnost ukrepov za spodbuditev rasti.