Revija Reporter
Svet

Hillary in Bill Clinton sta že volila

STA

8. nov. 2016 16:13 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Demokratska kandidatka za prvo predsednico ZDA Hillary Clinton je davi po lokalnem času v zvezni državi New York že oddala svoj glas na predsedniških volitvah.

Na današnjih volitvah se sooča z republikanskim tekmecem Donaldom Trumpom. Na volišču nedaleč od njenega doma jo je pozdravila skupina podpornikov in navdušencev.

Skupaj z možem, bivšim ameriškim predsednikom Billom Clintonom sta glasovala na volišču v osnovni šoli v kraju Chappaqua v zvezni državi New York. Tam jo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pričakalo okoli 150 podpornikov in navdušencev, ki so ji že vzklikali "gospa predsednica".

"Tako sem srečna. Sem neverjetno srečna," je z velikim nasmehom na obrazu dejala Clintonova po prihodu iz volilne kabine. Takoj zatem se je podala med privržence in se z njimi spustila v kramljanje. "Tu so vsi moji prijatelji in moji sosedje. To me zelo veseli," je po poročanju AFP še dodala morebitna bodoča predsednica ZDA.

"Zavedam se odgovornosti, ki prihaja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Clintonova. "Tako veliko ljudi računa na dober rezultat na teh volitvah in kaj to pomeni za našo državo. Storila bom vse, kar je v moji moči, če bom imela dovolj sreče, da bom danes zmagala," je dodala.

Po poročanju dpa je glasoval tudi že njen podpredsedniški kandidat Tim Kaine. Nekaj ur pred Clintonovo je glas oddal v domači zvezni državi Virginiji.

Predsedniške volitve v ZDA so se sicer začele opoldne po srednjeevropskem času, ko so se odprla volišča v prvih devetih zveznih državah na vzhodni obali ZDA - v Connecticutu, Indiani, Kentuckyju, Mainu, New Hampshiru, New Jerseyju, New Yorku, Vermontu in Virginii. Zatem so se začela odpirati tudi volišča v drugih zveznih državah.

Celoten volilni proces se bo zaključil v sredo ob 6. uri po srednjeevropskem času, ko se bodo zaprla še zadnja volišča na Havajih in Aljaski. Rezultati predsedniške tekme pa bodo na podlagi projekcij lahko znani že prej, verjetno najkasneje okoli 5. ure, ko se bodo zaprla volišča na zahodni obali ZDA in s tem v Kaliforniji, ki ima največ elektorjev med vsemi državami - 55.

Več kot 40 milijonov volivcev ali skoraj četrtina registriranih volivcev je sicer svoje glasove že oddalo na predčasnem glasovanju, ki ga omogoča 34 držav in prestolnica Washington.

Na splošnih volitvah Američani poleg novega predsednika ZDA, ki bo nasledil prvega temnopoltega predsednika ZDA Baracka Obamo, danes volijo tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in tretjino članov senata. Poleg številnih lokalnih volitev za župane ali državne kongrese potekajo tudi volitve za guvernerje 12 od skupno 50 zveznih držav. Potekajo tudi številni referendumi.