Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gruzijci proti ruski aneksiji Abhazije

Deli na:
Gruzijci proti ruski aneksiji Abhazije

Foto: Reuters

Več kot 30.000 ljudi se je včeraj zbralo na protestih v prestolnici Gruzije, Tbilisiju, da bi protestirali proti načrtom Kremlja, da sklene sporazum z gruzijsko separatistično regijo Abhazijo. S sporazumom naj bi nastale celo skupne rusko-abhazijske sile, kar v Tbilisiju ocenjujejo kot prvi korak k aneksiji te pokrajine ob Črnem morju.

Številni udeleženci shoda v Tbilisiju so nosili transparente s protirusko vsebino. Mnogi tudi s transparenti proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Protesti pa so uperjeni tudi proti gruzijski vladi, ki da se premalo ostro odziva na dejanja Rusije do Abhazije in še druge separatistične pokrajine, Južne Osetije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proteste je namreč organizirala opozicijska stranka Združeno nacionalno gibanje bivšega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija. Slednji je protestnike tudi nagovoril, a prek videopovezave iz Kijeva.

"Pokažimo gruzijski vladi, da je narod enoten proti resnim grožnjam njegovi suverenosti in njegovi prihodnosti," je med drugim dejal v nagovoru in požel velik aplavz množice. Sakašvili se je sicer po volilnem porazu leta 2012 zaradi obtožb o korupciji umaknil v ZDA.

Proruski gruzijski pokrajini Abhazija in Južna Osetija sta bili razlog za petdnevno vojno med Rusijo in Gruzijo avgusta 2008, po premirju pa sta obe pokrajini razglasili neodvisnost, kar pa je pravzaprav priznala le Rusija.

Kremelj je v obeh pokrajinah namestil tudi več tisoč vojakov, zdaj pa dodatno krepi "zavezništvo in integracijo" z obema pokrajinama in jima ponuja številne ugodnosti. V Tbilisiju so se na te načrte Moskve že odzvali z oceno, da gre "za še en korak proti suverenosti in ozemeljski celovitosti Gruzije", še poroča AFP.