madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Svet

Grčijo zajel nov val stavk

Deli na:
Grčijo zajel nov val stavk

Foto: Reuters

V Grčiji se je danes začel teden stavk delavcev v javnem potniškem prometu in medijih, ki nasprotujejo vladnim varčevalnim ukrepom. Vlaki podzemne železnice v Atenah danes ne vozijo, obratuje le ena proga tramvaja, stavkajo pa tudi taksisti, zaradi česar je promet močno moten.

Globoko zadolženo državo je prizadel tudi medijski mrk, saj so se 24-urni stavki danes pridružili tudi novinarji tiskanih in elektronskih medijev. Stavka tudi večji del zdravstvenega osebja v bolnišnicah.

Začetek 48-urne stavke je za drevi napovedal tudi sindikat javnega elektropodjetja DEI, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stavka se bo po napovedih okrepila v torek in v sredo, ko sta k splošni stavki pozvala sindikat javnih uslužbencev GSEE in sindikat zasebnega sektorja Adedi.

Vozniki avtobusov se bodo stavki pridružili v torek, to pa pomeni, da bo javni potniški promet v Atenah povsem obstal. Od torka bodo za 48 ur prekinjene tudi trajektne linije z bližnjimi otoki. Triurno stavko so za torek napovedali tudi kontrolorji zračnega prometa.

Delavci stavkajo proti 18 milijard evrov vrednim varčevalnim ukrepom in drugim reformam, o katerih bo v sredo glasoval parlament. Varčevalni načrt med drugim predvideva znižanje plač in pokojnin, odpuščanja v javnem sektorju in druge ukrepe na področju trga dela.

Sprejetje varčevalnih ukrepov je pogoj za sprostitev 31,5 milijarde vredne tranše posojila Evropske unije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke.

Loading...