stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčijo zajel nov val stavk

Deli na:
Grčijo zajel nov val stavk

Foto: Reuters

V Grčiji se je danes začel teden stavk delavcev v javnem potniškem prometu in medijih, ki nasprotujejo vladnim varčevalnim ukrepom. Vlaki podzemne železnice v Atenah danes ne vozijo, obratuje le ena proga tramvaja, stavkajo pa tudi taksisti, zaradi česar je promet močno moten.

Globoko zadolženo državo je prizadel tudi medijski mrk, saj so se 24-urni stavki danes pridružili tudi novinarji tiskanih in elektronskih medijev. Stavka tudi večji del zdravstvenega osebja v bolnišnicah.

Začetek 48-urne stavke je za drevi napovedal tudi sindikat javnega elektropodjetja DEI, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stavka se bo po napovedih okrepila v torek in v sredo, ko sta k splošni stavki pozvala sindikat javnih uslužbencev GSEE in sindikat zasebnega sektorja Adedi.

Vozniki avtobusov se bodo stavki pridružili v torek, to pa pomeni, da bo javni potniški promet v Atenah povsem obstal. Od torka bodo za 48 ur prekinjene tudi trajektne linije z bližnjimi otoki. Triurno stavko so za torek napovedali tudi kontrolorji zračnega prometa.

Delavci stavkajo proti 18 milijard evrov vrednim varčevalnim ukrepom in drugim reformam, o katerih bo v sredo glasoval parlament. Varčevalni načrt med drugim predvideva znižanje plač in pokojnin, odpuščanja v javnem sektorju in druge ukrepe na področju trga dela.

Sprejetje varčevalnih ukrepov je pogoj za sprostitev 31,5 milijarde vredne tranše posojila Evropske unije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke.