peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Grčijo zajel nov val stavk

Deli na:
Grčijo zajel nov val stavk

Foto: Reuters

V Grčiji se je danes začel teden stavk delavcev v javnem potniškem prometu in medijih, ki nasprotujejo vladnim varčevalnim ukrepom. Vlaki podzemne železnice v Atenah danes ne vozijo, obratuje le ena proga tramvaja, stavkajo pa tudi taksisti, zaradi česar je promet močno moten.

Globoko zadolženo državo je prizadel tudi medijski mrk, saj so se 24-urni stavki danes pridružili tudi novinarji tiskanih in elektronskih medijev. Stavka tudi večji del zdravstvenega osebja v bolnišnicah.

Začetek 48-urne stavke je za drevi napovedal tudi sindikat javnega elektropodjetja DEI, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stavka se bo po napovedih okrepila v torek in v sredo, ko sta k splošni stavki pozvala sindikat javnih uslužbencev GSEE in sindikat zasebnega sektorja Adedi.

Vozniki avtobusov se bodo stavki pridružili v torek, to pa pomeni, da bo javni potniški promet v Atenah povsem obstal. Od torka bodo za 48 ur prekinjene tudi trajektne linije z bližnjimi otoki. Triurno stavko so za torek napovedali tudi kontrolorji zračnega prometa.

Delavci stavkajo proti 18 milijard evrov vrednim varčevalnim ukrepom in drugim reformam, o katerih bo v sredo glasoval parlament. Varčevalni načrt med drugim predvideva znižanje plač in pokojnin, odpuščanja v javnem sektorju in druge ukrepe na področju trga dela.

Sprejetje varčevalnih ukrepov je pogoj za sprostitev 31,5 milijarde vredne tranše posojila Evropske unije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke.

loading...
Loading...