dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

počivalšek Necenzurirano

Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Angela in Angelo sta letos na sanremskem odru požela neverjeten uspeh, ki se nadaljuje celo na TikTo Odkrito.si

Obubožani Ricchi e poveri - 1000€ pokojnine?!

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija po volitvah težje do denarja

Deli na:

Grčija, ki se je po nedeljskih parlamentarnih volitvah znašla v negotovem položaju, je s prodajo šestmesečnih zakladnih menic danes zbrala 1,3 milijarde evrov, a je bila obrestna mera višja kot na primerljivi avkciji 10. aprila, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila grška agencija za upravljanje z dolgom.

Povpraševanje je doseglo 2,6 milijarde evrov, Grčija pa je sprejela za 1,3 milijarde evrov ponudb. Obresti so dosegle 4,69 odstotka, kar je več kot 4,55 odstotka, kolikor so znašale na zadnji primerljivi avkciji 10. aprila.

Grški volivci so na nedeljskih parlamentarnih volitvah močno kaznovali vladajočo koalicijo dveh strank, ki sta v zameno za mednarodno pomoč sprejeli ostre varčevalne ukrepe. Socialisti in konservativci so skupaj zbrali 32,1 odstotka glasov, medtem ko so jih leta 2009 zbrali 77,4 odstotka, so pokazali izidi po 99 odstotkih preštetih glasov.

To pomeni, da bosta socialistična stranka Pasok, ki je zasedla tretje mesto, in konservativna Nova demokracija, ki je sicer zasedla prvo mesto, a z najslabšim izidom doslej, zelo težko nadaljevali varčevalne ukrepe, na katere sta pristali v zameno za pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada.Prvi krog koalicijskih pogajanj se je v ponedeljek zvečer končal neuspešno. Predsednik Nove demokracije Antonis Samaras ni uspel prepričati strank, ki nasprotujejo mednarodni pomoči in varčevalnim ukrepom, naj sodelujejo v koaliciji.

Iz tujine so v ponedeljek že prišli pozivi, naj Atene nadaljujejo z uresničevanjem varčevalnih ukrepov. Evropska komisija je izrazila pričakovanje, da bo prihodnja grška vlada, kakršna koli že bo, spoštovala vse zaveze, ki jih je Grčije doslej sprejela v okviru programa pomoči, saj da je to v interesu stabilnega grškega gospodarstva in grškega naroda.

Da morajo Atene nadaljevati z uresničevanjem varčevalnih ukrepov in strukturnih reform, je novi grški vladi, kakršna koli že bo, sporočila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Najpomembneje je, da bo Grčija nadaljevala z izvajanjem dogovorjenih programov," je poudarila.