benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija: Anketa pred referendumom kaže podporo evropskim predlogom

Deli na:
Grčija: Anketa pred referendumom kaže podporo evropskim predlogom

Foto: Reuters

Ponudbi posojilodajalcev s konca minulega tedna, o čemer bodo Grki odločali na nedeljskem referendumu, kaže dobro. Tako namreč kaže najnovejša javnomnenjska anketa - 44,8 odstotka jih je predlogom naklonjenih, 43,4 odstotka jih je proti. Medtem se čaka tudi na odločitev najvišjega upravnega sodišča v državi o legitimnosti referenduma.

Sodišče naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes odločilo o zakonitosti referenduma, potem ko sta se pritožila dva pravnika, ki naj bi bila povezava z največjo opozicijsko stranko Nova demokracija. Eden je bivši sodnik tega sodišča.

Po njunem mnenju je namreč protiustavno na referendumu odločati o javnih financah, poleg tega naj bi bilo referendumsko vprašanje nejasno in bi lahko zmedlo volilce. Problematizirala sta tudi kratek čas za kampanjo.

Dan pozneje se je z argumenti "za" referendum na sodišče obrnilo še 12 odvetnikov iz krogov blizu vladajoče stranke Siriza. Ti trdijo, da je referendum zakonit, saj da gre za vprašanje nacionalne suverenosti.

Da je referendum razpisan preveč v naglici in ni v skladu z evropskimi standardi, so ta teden opozorili tudi v Svetu Evrope. Kot so poudarili, bi moralo biti referendumsko vprašanje volilcem znano vsaj dva tedna vnaprej, referendumsko vprašanje pa da je premalo jasno in ne dovolj razumljivo.

Referendumsko vprašanje se sicer glasi: "Ali naj bo sprejet načrt dogovora, ki so ga predložile Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad na evroskupini 25. junija 2015 in je sestavljen iz dveh delov, ki sestavljata njihov enoten predlog? Naslov prvega dokumenta je 'Reforme za dokončanje trenutnega programa in prihodnje' in drugega 'Preliminarna analiza vzdržnosti dolga'." Volilci bodo imeli na izbiro "da" ali "ne".

Najnovejša javnomnenjska raziskava, ki jo je opravil inštitut Alco, kaže, da je med Grki več takih, ki so predlogom mednarodnih upnikom naklonjeni. Teh je namreč 44,8 odstotka, medtem ko jih je proti, 43,4 odstotka. Neodločenih je 11,8 odstotka.

Vlada Aleksisa Ciprasa volilce sicer poziva, naj se odločijo za "ne", proti novim strogim varčevalnim ukrepom v zameno za finančno pomoč mednarodnih upnikov.

Medtem voditelji EU opozarjajo, da se bodo Grki na referendumu v bistvu odločali o tem, ali želijo ostati v območju z evrom. Referendumsko vprašanje je namreč povezano s paketom pomoči, ki Grčijo ni več na voljo - iztekel se je v torek opolnoči.

Finančni minister Janis Varufakis je sicer prepričan, da bodo s posojilodajalci sklenili dogovor. Kot je dejal v pogovoru za BBC News, je 100-odstotno možno, da bodo Atene po nedeljskem referendumu, tako v primeru podpore za kot proti, dosegle dogovor s posojilodajalci.

Varufakis je ponovil, da bo v primeru podpore Grkov reformnim ukrepom, ki jih predlagajo mednarodni upniki, odstopil s položaja.

Evropski komisar, pristojen za evro, Valdis Dombrovskis je medtem v pogovoru za nemški časnik Die Welt ocenil, da "grški ne" ne bo okrepil pogajalske pozicije Aten. "Bilo bi narobe misliti, da bi 'ne' okrepil grški pogajalski položaj. Ravno nasprotno," je poudaril. Dombrovskis je ocenil še, da je situacija za Grčijo precej slabša kot, je bila pred enim tednom, še poroča AFP.