1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Google pristal na povračilo za 19 milijonov dolarjev nenamernih nakupov

Deli na:
Google pristal na povračilo za 19 milijonov dolarjev nenamernih nakupov

Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Google je pristal na povračilo najmanj 19 milijonov dolarjev nakupov, ki so jih otroci v spletni trgovini Googla Play opravili brez vrednosti staršev. Pri Googlu so v povračilo privolili po preiskavi s strani ameriške zvezne komisije za trgovino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v dobi mobilnih tehnologij je "pomembno, da podjetja opomnimo, da dolgoletni mehanizmi varstva potrošnikov še vedno veljajo," so zapisali v zvezni komisiji. Ob tem so poudarili, da podjetja potrošnikom ne smejo zaračunavati nakupov, ki jih ti ne odobrijo.

V spletnih trgovinah so aplikacije večinoma brezplačne, a pogosto vsebujejo plačljive dodatke, ki radi premamijo prav otroke. Večina dodatkov je razmeroma poceni, stanejo lahko manj kot evro, a cene so lahko tudi bistveno višje. Znani so primeri, ko so stroški takšnih nakupov ob koncu meseca znašali tudi po več tisoč dolarjev.

Podobni primeri so znani tudi iz Applove trgovine App Store. Po posredovanju ameriške zvezne komisije je kalifornijski tehnološki velikan v začetku leta pristal na povračilo okoli 23 milijonov dolarjev.


Podoben postopek v ZDA poteka tudi proti Amazonu, prav tako pa na Google in Apple pritiskajo tudi evropski regulatorji.

Med zahtevanimi spremembami so na primer popolna opustitev besede brezplačno, kadar igre vsebujejo nakupe znotraj aplikacij, priprava natančnih navodil za razvijalce aplikacij, da se prepreči neposredno nagovarjanje otrok, kot je opredeljeno v zakonodaji EU, ter časovno opredeljeni ukrepi, ki naj bi prispevali k nadzoru očitnih kršitev potrošniške zakonodaje EU, so julija sporočili iz Evropske komisije.

Google naj bi zahtevam ugodil najpozneje do konca meseca, Apple pa se spremembam še upira.

V Sloveniji po podatkih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo do primerov nenamernih nakupov še ni prišlo. Če bi potrošnik naletel na težave z domnevno brezplačnimi aplikacijami, za katere se nato izkaže, da to niso, se lahko obrne na tržni inšpektorat, saj gre lahko za nepošteno oziroma zavajajočo poslovno prakso. Če gre za ponudnika iz druge države članice EU, pa se lahko potrošnik za pomoč obrne tudi na Evropski potrošniški center, svetujejo na ministrstvu.