Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Glasbeni fenomen Justin Bieber

Deli na:
Glasbeni fenomen Justin Bieber

Foto: Reuters

Sedaj je že uradno: Justin Bieber, 18-letni najstniški idol iz Ontaria v Kanadi, je v prvem tednu po izidu prodal 374.000 primerkov svojega četrtega albuma z naslovom Belive in prišel na prvo mesto Billboardove lestvice najbolje prodajanih albumov.

Hkrati je podrl tudi letošnji rekord najboljše prodaje v prvem tednu v ZDA, ki si ga je s 359.000 prodanimi ploščami še do nedavnega lastila Madonna za album MDNA. A s tem rekordov še ni konec. Bieber je z novim albumom v prvem tednu dosegel tudi rekordno prodajo v Kanadi (57.000), v Veliki Britaniji (38.000) in na Japonskem (14.000) ter s 590.000 primerki prodanega albuma zasedel tudi absolutno prvo mesto na svetovni lestvici najbolje prodajanih albumov. Toda čeprav je Justin Bieber v resnici že stari fenomen, se marsikateri glasbeni kritik ob tem sprašuje, za kaj v resnici gre pri njem. Kdo sploh je Justin Bieber in zakaj ga množice ljubijo oziroma sovražijo, oboje enako?

Rodil se je 1. marca 1994 v Londonu, v kanadskem Ontariu, 18-letni Pattie Mallette, materi samohranilki. V rani mladosti se je sam naučil igrati na različne inštrumente, pri dvanajstih letih se je udeležil lokalnega pevskega tekmovanja, na katerem je zapel Ne-Yojevo pesem So Sick in z njo zasedel drugo mesto. Njegova mama je posnetek objavila na Youtubu in po odličnih odzivih na objavo nadaljevala objavljanje sinovih posnetkov.  Na Bieberjeve posnetke je, bojda pomotoma, naletel tudi Scooter Braun, iskalec glasbenih talentov. Navdušen nad videnim je kmalu vzpostavil stik z Bieberjevo mamo. Kmalu je takrat 13-letni Justin v Atlanti obiskal Brauna, da bi naredil svoj prvi demo posnetek.

Izkušeni »mešetar« z mladimi talenti je najverjetneje v Justinu prepoznal še eno od vzhajajočih mladih glasbenih zvezd, ki vsaj nekaj časa prinašajo solidne zaslužke, čeprav ne morejo nikoli povsem zasijati na glasbenem nebu. Temu primerno se je odločil tudi, da bo njegova promocija zasnovana predvsem na Youtubu. A na srečo je Justinu nekega dne pot prekrižal r'n'b zvezdnik Usher. Ta je v Bieberju hitro prepoznal potencial za najstniško zvezdo svetovnih razsežnosti. Vzel ga je pod svoje okrilje in začel načrtno dolgoročno graditi njegovo kariero. Očitno se Usher v  Bieberju ni zmotil, iz »mulca« iz Ontaria mu je uspelo narediti prvo mednarodno internetno zvezdo. K zvezdništvu pa se seveda poda dekle, ki jo sovražijo vse najstnice tega sveta, pretepanje fotografov, ustvarjanje lažnih afer, v katerih ga tožijo za očetovstvo, ga razglašajo za deklico, homoseksualca ali celo obolelega za sifilisom. Kot vsi slavni pa je seveda že izdal tudi svojo biografijo.

A nikar ne pozabimo; Justin Bieber je star šele 18 let. Maja je maturiral na katoliški srednji šoli St. Michael v domačem Stratfordu v Kanadi. Medtem ko njegovi vrstniki po opravljenem zrelostnem izpitu šele začnejo okušati življenje, je videti, da je Bieber, videzu dvanajstletnika navkljub, v tem že pravi veteran. Najbrž bi se marsičesa od njega lahko naučili tudi njegovi največji kritiki.