zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francozi bodo Avstralcem zgradili 12 podmornic za 39 milijard dolarjev

Deli na:
Francozi bodo Avstralcem zgradili 12 podmornic za 39 milijard dolarjev

Foto: Getty Images

Naslednjo generacijo podmornic bo za Avstralijo zgradilo francosko pomorsko podjetje DCNS, je danes sporočil avstralski premier Malcolm Turnbull. Francozi so na mednarodnem razpisu premagali Nemčijo in Japonsko.

"Ponosen sem, da lahko razglasim, da bo gradnja naslednje avstralske flote, sestavljene iz 12 vrhunskih podmornic, potekala tukaj v Osbornu v Južni Avstraliji," je na nacionalni televiziji povedal Turnbull in obenem pojasnil, da bodo podmornice zasnovali skupaj s francoskim ladjedelniškim podjetjem DCNS.

Podjetje DCNS, ki je v večinski lasti francoske vlade, je ponudilo izgradnjo plovila Barracuda. Gre za dizelsko-električno različico trenutnega jedrskega plovila Barracuda, ki bo na novo zasnovano za Avstralijo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za gradnjo avstralskih podmornic sta se sicer potegovala tudi nemški ThyssenKrupp in japonski konzorcij, ki je vključeval japonski industrijski konglomerat Mitsubishi Heavy Industries.

Projekt je vreden 34 milijard evrov in bo podvojil trenutno velikost zastarele podmorniške flote. Nove podmornice bodo sčasoma zamenjale staro floto.

Prvo novo podmornico naj bi splavili okoli leta 2030.

"To je čudovit dan za naše pomorstvo, čudovit dan za avstralsko gospodarstvo 21. stoletja, čudovit dan za zaposlitve v prihodnosti," je med drugim še dejal Turnbull.

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je v odzivu na dobro novico iz Avstralije dejal, da bo projekt ustvaril na tisoče delovnih mest v Franciji. "To pomeni na tisoče delovnih mest, to je zelo dolgoročna pogodba. Z Avstralijo smo se poročili za 50 let," je bil slikovit v izjavi za radio Europe 1.

"Del tega denarja bo investiran v Avstraliji, ker si Avstralija želi - in mi to razumemo - zagotoviti varnost in industrijsko suverenost. Vendar je tudi znaten del, ki se bo vrnil v Francijo," je finančno strukturo 34 milijard evrov vrednega posla pojasnil Le Drian.

Napovedal je, da bo kmalu odpotoval v Avstralijo, kjer se bodo dogovorili o časovnici za izvedbo pogodbe.

Večino novih delovnih mest zaradi posla z Avstralijo bodo odprli v Cherbourgu na severozahodu Francije, kjer izdelujejo podmornice, pa tudi v mestih Brest, Lorient in Nantes, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.