901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoski socialisti so se glede izgona nezakonito priseljene kosovske družine skregali

Deli na:
Francoski socialisti so se glede izgona nezakonito priseljene kosovske družine skregali

Foto: Reuters

Francoska vlada je danes napovedala preiskavo okoliščin aretacije kosovske najstnice na šolskem avtobusu in njenega naknadnega izgona iz države, ki je sprožila ogorčenje med vladajočimi socialisti. 15-letno Leonardo so aretirali 9. oktobra na šolskem izletu na vzhodu države in jo nato skupaj z družino izgnali na Kosovo.

Leonardo so izgnali skupaj z mamo ter petimi brati in sestrami, njenega očeta pa dan prej, potem ko so zavrnili prošnjo družine za azil.

Notranji minister Manuel Valls je zagovarjal izgon in zatrdil, da je potekal "inteligentno, razsodno in humano" ter v skladu s politiko ostrejšega obravnavanja nezakonitega priseljevanja.

A številni člani socialistične stranke ter druge levičarske stranke so kritizirali način, na katerega so obravnavali najstnico, zato je bil Valls prisiljen, da sproži preiskavo. Francoski komisar za človekove pravice Dominique Baudis pa je napovedal še ločeno preiskavo incidenta.

"Zakoni so zakoni. A obstajajo vrednote, ki jih levica ne sme pozabiti, da ne bi izgubila svoj duše," je na Twitterju zapisal socialistični predsednik parlamenta Claude Bartolone. Medtem je premier Jean-Marc Ayrault obljubil, da se bo lahko družina vrnila v Francijo, če bodo preiskave ugotovile, da so bile Leonardine pravice kršene.

Družina Leonarde Dibrani je v Franciji pred deportacijo živela že pet let, v tem času pa se je Leonarda naučila tekoče govoriti francoščino. Potem ko so zavrnili prošnjo družine za azil, je družina zaprosila za pravico prebivanja v Franciji na podlagi predpisa, ki omogoča družinam s šolajočimi se otroci, ki so v državi nezakonito že več kot pet let, da pridobijo stalno prebivališče. A tudi to prošnjo so zavrnili.