900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoski glavni rabin odstopil zaradi plagiatorstva

Deli na:
Francoski glavni rabin odstopil zaradi plagiatorstva

Foto: Reuters

Francoski veliki rabin Gilles Bernheim, vodilna osebnost francoske judovske skupnosti, je danes odstopil s položaja zaradi plagiatorstva. Bernheim je prejšnji teden priznal, da je v svojih knjigah prepisoval, kasneje pa še, da ni prejel prestižnega filozofskega akademskega naziva, kot piše v njegovem življenjepisu.

Zaradi škandala se je sestal izraelski konzistorij za Francijo, srečanja pa se udeležil tudi Bernheim.

"Priznal je svoje napake, se opravičil in stvar obrazložil," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal podpredsednik konzistorija Sammy Ghozlan in dodal, da se je Bernheim odpovedal položaju velikega rabina.

Rabin je sicer sprva izključil možnost odstopa, a je Ghozlan pripomnil, da je "njegov odstop najboljša rešitev, s katero smo se vsi strinjali". Bernheimov položaj bo začasno zasedel nekdo, ki ga bo izbral predsednik konzistorija, kasneje pa bo imenovana trajna zamenjava.

Bernheim je bil za sedemletni mandat velikega rabina imenovan leta 2008, zdaj pa je prišlo na dan, da je prepisoval od številnih avtorjev, med drugim tudi od pokojnega francoskega filozofa Jeana-Francoisa Lyotarda. Prav tako ni nikoli pridobil prestižnega filozofskega akademskega naziva na univerzi Sorbonne.

Bernheima se je sicer prijel vzdevek "filozofski rabin", saj se je predstavljal kot intelektualen človek s strogimi moralnimi načeli, zaradi česar je bil v francoski judovski skupnosti zelo spoštovan. Leta 2010 mu je takratni francoski predsednik Nicolas Sarkozy podelil odlikovanje red častnika legije časti.