stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoske muslimane razburja Listina za sekularnost v šolah

Deli na:
Francoske muslimane razburja Listina za sekularnost v šolah

Foto: Reuters

Francoske oblasti so včeraj predstavile Listino za sekularnost v šolah, s katero želijo utrditi pravila, ki prepovedujejo pojavnost verskih tematik v šolah, kar je bilo v preteklosti vir številnih napetosti med muslimani in pripadniki drugih ver. Nekateri muslimanski voditelji so v odzivu dejali, da gre za napad na njihovo kulturo in tradicijo.

Po vseh francoskih javnih šolah bodo tako obesili plakate z listino, ki vsebuje 15 pravil. Pravno gledano pravila sicer ne prinašajo ničesar novega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah socialističnega šolskega ministra Vincenta Peillona listina predstavlja poskus boljšega razumevanja načel, ki so sicer v veljavi že dolgo časa, svoje začetke pa imajo v antiklerikalizmu francoske revolucije in zakonu iz leta 1905, ki je strogo ločil državo in cerkev.

Peillonova pobuda je pri voditeljih francoskih muslimanov, ki jih je okoli pet milijonov, pričakovano naletela na hladen odziv. Nekateri od muslimanskih verskih voditeljev namreč ocenjujejo, da je ta agresivna promocija sekularnosti dejansko napad na njihovo kulturo in tradicijo.

V zadnjih letih je močno poraslo število pravnih sporov, katerih povod so bile izključitve učenk, ki so prišle zakrite k pouku, kar je v nasprotju s francosko zakonodajo. Leta 2004 so namreč v Franciji prepovedali muslimanske naglavne rute in druge vidne verske simbole v šolah.

"Devetdeset odstotkov muslimanov bo imelo občutek, da so tarče te listine," je v odzivu na vsebino listine dejal Dalil Boubakeur, predsednik sveta francoskih muslimanov.

Peillon se z navedbami Boubakeurja ne strinja. "Pri sekularnosti gre za enakost vseh v republiki. Nekateri mislijo, da gre zgolj za prepovedovanje, dejansko pa nam je sekularnost omogočila, da svobodno živimo skupaj," je dejal minister.