Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija grozi z vojaškim posredovanjem v Siriji

Deli na:

Francija je ocenila, da bi moral Varnostni svet ZN razmisliti o vojaškem posredovanju v Siriji, če mirovni načrt posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana ne bo ustavil nasilja. "Ne moremo dovoliti režimu v Damasku, da nam kljubuje," je dejal francoski zunanji minister Alain Juppe po pogovorih s sirsko opozicijo.

Kot navaja ameriška tiskovna agencija AP, njegova izjava kaže, da Francija stoji na strani ZDA, ki je minuli teden predstavila podobno stališče. Je pa le malo verjetno, da bi VS ZN sprejel resolucijo o vojaškem posredovanju, saj bi ji gotovo nasprotovali zaveznici Damaska Rusija in Kitajska, stalni članici VS ZN s pravico veta.

Juppe je danes opozoril, da je Anannov načrt resno ogrožen. Kljub temu še vedno verjamejo v možnost njegovega uspeha, vendar pod pogojem, da bo 300 mednarodnih opazovalcev v Siriji nameščenih v prihodnjih 15 dneh in ne v treh mesecih.

Dodal je, da bo 5. maj, ko bo Annan VS ZN predstavil novo poročilo o uresničevanju njegovega načrt, "trenutek resnice". "Če misija ZN ne deluje, ne moremo več pristajati na kljubovanje režima", mednarodna skupnost bo morala drugače ukrepati za končanje tragedije, je dejal.


Morala bo "sprejeti nov korak, o katerem smo s partnerji že govorili, v okviru VII. poglavja Ustanovne listine ZN", je dejal. To poglavje VS ZN v primeru grožnje miru in varnosti v svetu omogoča, da sprejeme tudi vojaške ukrepe.

"Režim v Damasku ne spoštuje svojih zavez. Nasilje se nadaljuje. Opazovalci ne morejo delati na terenu. To ne more trajati v nedogled," je še dejal Juppe po pogovorih s predstavniki sirske opozicije v Parizu.

Annan je v torek pozval k čimprejšnji napotitvi 300 opazovalcev za nadzor prekinitve ognja v Siriji, a ob tem opozoril, da bi prvih sto z delom lahko začelo šele čez kak mesec. Njihovo napotitev je v soboto odobril VS ZN, potem ko je napotitev 30-članske predhodnice odobril teden dni pred tem. V Siriji je tako trenutno enajst opazovalcev ZN.

Po diplomatskih virih naj bi ZN za vodjo opazovalne misije v petek imenovali norveškega generalmajorja Roberta Mooda, ki naj bi v Sirijo odšel še ta teden.