zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija bo za Rusijo izdelani vojaški ladji prodala Egiptu

Deli na:
Francija bo za Rusijo izdelani vojaški ladji prodala Egiptu

Foto: Reuters

Egipt in Francija sta včeraj podpisala pogodbo o nakupu vojaških ladij razreda mistral, ki ju je Francija sprva izdelala za Rusijo, a je prodajo ustavila zaradi krize v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Načelni dogovor o prodaji oziroma nakupu sta državi sklenili 23. septembra.

Do podpisa je prišlo ob včerajšnjem obisku francoskega premiera Manuela Vallsa v Kairu, kjer se je sestal z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. Kairo je prva postala Vallsa na turneji po arabskih državah, v okviru katere bo obiskal še Jordanijo in Savdsko Arabijo.

Gre za drugi večji vojaški posel med Francijo in Egiptom. Po navedbah francoskih vladnih virov naj bi Egipt za ladji plačal 950 milijonov evrov, pri financiranju pa naj bi mu izdatno pomagala Savdska Arabija.

Ladji - na vsako gredo 16 helikopterjev, štiri desantna plovila in 13 tankov - je Rusija naročila leta 2011, posel je bil vreden 1,2 milijarde evrov.

Toda Francija se je znašla v precej neprijetnem položaju, ko se je lani bližal datum izročitve. Odnosi med Rusijo in Zahodom so namreč padli na najnižjo raven po koncu hladne vojne zaradi ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim in njene podpore separatistom na vzhodu Ukrajine.

Francija je bila pod močnim pritiskom zaveznikov, naj Rusiji ne izroči napredne tehnologije, in na koncu je dobavo odpovedala.

Francijo je odločitev drago stala - za vzdrževanje ladij in urjenje 400 ruskih mornarjev je odštela več kot milijon evrov. Pariz in Moskva sta se avgusta po osmih mesecih intenzivnih pogajanj dogovorila za prekinitev pogodbe. Francija je morala Rusiji vrniti 949,7 milijona evrov.

Pariz se je prav tako zavezal, da ladij ne bo prodal državi, ki bi lahko nasprotovala ruskim interesom, kot so Poljska in baltske države, so navajali diplomatski viri. Po razdrtju posla z Rusijo se je za plovili zanimalo več držav, med drugim Kanada, Indija in Singapur.