stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Finančni ministri EU dosegli dogovor o drugem stebru bančne unije

Deli na:
Finančni ministri EU dosegli dogovor o drugem stebru bančne unije

Foto: Reuters

Finančni ministri EU so po še enem maratonu dosegli dogovor o drugem stebru bančne unije, ki naj bi zagotovil urejeno sanacijo ali likvidacijo bank s čim manjšo obremenitvijo davkoplačevalcev in gospodarstva. Dogovorili so se o enotnem mehanizmu za reševanje bank, ki vključuje enoten organ in sklad za reševanje, ki se bo polnil s prispevki bank.

To je prelomnica za bančno unijo, ki prinaša revolucionarne spremembe v evropskem bančnem sistemu, je po 12-urnih pogajanjih poudaril evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier.

Drugi steber bančne unije je ključno dopolnilo k prvemu - enotnemu evropskemu nadzoru, ki bo začel s polno paro delovati jeseni prihodnje leto, z objavo izida celovitega pregleda sistemskih bank v območju evra.

Drugi steber vključuje že prej dogovorjena pravila za urejeno sanacijo ali likvidacijo bank ter nocojšnji dogovor o vzpostavitvi enotnega organa, ki bo bdel nad izvajanjem teh pravil, ter sklada za pomoč bankam, ki ga bodo polnile banke same.

Ključni odprti vprašanji v končnici pogajanj sta bili, kdo bo sprejel končno odločitev o tem, da gre banka v reševalni postopek, ter kako bodo črpali denar za reševanje bank.

Pri prvem vprašanju kaže, da je Nemčija dosegla, da bodo imele glavno besedo pri sprožitvi reševalnega postopka članice. Francija je želela ključno vlogo Evropske komisije.

Podrobne odgovore na drugo vprašanje bo prinesla nova medvladna pogodba, ki naj bi bila dogovorjena do marca 2014. Z njo naj bi oblikovali enotni sklad, ki pa bi imel v prehodnem obdobju nacionalne razdelke. Ti naj bi se v desetih letih povsem zlili v enotni sklad.

V prehodnem obdobju naj bi imele države možnost, da v primeru nezadostnih sredstev v svojem skladu dobijo sredstva iz nacionalnih skladov drugih članic ali pa v izjemnem primeru zaprosijo za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM.

Po desetih letih, ko naj bi se nacionalni razdelki v celoti zlili v enotni sklad, ki naj bi imel na voljo 55 milijard evrov, naj bi si bil ta v potrebi po dodatnih sredstvih sposoben izposojati denar na trgih ali iz ESM.

"To je bil dober dan ... Imamo dobro podlago za delo v naslednjem letu," je dogovor komentiral nemški finančni minister Wolfgang Schäuble.

Dogovor članic je sicer šele izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom. Cilj je, da se drugi steber bančne unije s parlamentom uskladi pred majskimi evropskimi volitvami ter da začne enotni mehanizem za reševanje bank delovati januarja 2015.

Bančna unija naj bi stala na treh stebrih - enotnem nadzoru, enotnem okviru za reševanje bank in enotnem okviru jamstev za denarne vloge. Namen je utrditi bančni sektor, rešiti problem prepletenosti bančne in dolžniške krize ter preprečiti ponovitev kriz.