vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Zakonci v eksperimentu ne nosijo svojih oblačil

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Filipinci za predsednika prepričljivo izvolili diktatorjevega sina

Deli na:
Filipinci za predsednika prepričljivo izvolili diktatorjevega sina

Ferdinand Marcos mlajši, sin pokojnega diktatorja Ferdinanda Marcosa, je novi predsednik Filipinov. - Foto: Reuters

Ferdinand Marcos mlajši je sodeč po začasnih izidih prepričljiv zmagovalec ponedeljkovih predsedniških volitev na Filipinih. Sin pokojnega diktatorja bo tako prevzel vodenje države 36 let po tem, ko je njegov oče izgubil oblast v revoluciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po današnjih podatkih ima Ferdinand Marcos mlajši, bolje poznan kot Bongbong Marcos, neulovljivo prednost 16 milijonov glasov pred najbližjo zasledovalko Leni Robredo. S 56 odstotki glasov gladko vodi pred liberalno kandidatko, ki ga je tesno premagala v tekmi za podpredsedniški stolček leta 2016.

Mesto podpredsednice, ki se po filipinski ustavi voli ločeno, bo pripadlo Sari Duterte, Marcosovi politični zaveznici in hčerki aktualnega predsednika Rodriga Duterteja.

Bongbong Marcos je bil star 29 let, ko je skupaj z družino pobegnil s Filipinov na Havaje, potem ko je njegov oče v tridnevni revoluciji izgubil oblast. Tedaj je bil sicer guverner province Ilocos Norte. Po smrti njegovega očeta leta 1989 pa so mu filipinske oblasti dovolile vrnitev v državo.

Bongbong Marcos je v preteklosti branil zapuščino svojega očeta, pri čemer se je skliceval na zgodnje obdobje gospodarske rasti in velika državna vlaganja. Obdobje izrednih razmer med letoma 1972 in 1981 pa je bilo zaznamovano z visoko stopnjo korupcije, cenzuro, državnim nasiljem, umori in mučenji.

Odločitev očeta o razglasitvi izrednih razmer je Marcos mlajši upravičeval, češ da je šlo za nujen korak za reševanje države pred islamskimi in komunističnimi uporniki.