Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Filipinci za predsednika prepričljivo izvolili diktatorjevega sina

Deli na:
Filipinci za predsednika prepričljivo izvolili diktatorjevega sina

Ferdinand Marcos mlajši, sin pokojnega diktatorja Ferdinanda Marcosa, je novi predsednik Filipinov. - Foto: Reuters

Ferdinand Marcos mlajši je sodeč po začasnih izidih prepričljiv zmagovalec ponedeljkovih predsedniških volitev na Filipinih. Sin pokojnega diktatorja bo tako prevzel vodenje države 36 let po tem, ko je njegov oče izgubil oblast v revoluciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po današnjih podatkih ima Ferdinand Marcos mlajši, bolje poznan kot Bongbong Marcos, neulovljivo prednost 16 milijonov glasov pred najbližjo zasledovalko Leni Robredo. S 56 odstotki glasov gladko vodi pred liberalno kandidatko, ki ga je tesno premagala v tekmi za podpredsedniški stolček leta 2016.

Mesto podpredsednice, ki se po filipinski ustavi voli ločeno, bo pripadlo Sari Duterte, Marcosovi politični zaveznici in hčerki aktualnega predsednika Rodriga Duterteja.

Bongbong Marcos je bil star 29 let, ko je skupaj z družino pobegnil s Filipinov na Havaje, potem ko je njegov oče v tridnevni revoluciji izgubil oblast. Tedaj je bil sicer guverner province Ilocos Norte. Po smrti njegovega očeta leta 1989 pa so mu filipinske oblasti dovolile vrnitev v državo.

Bongbong Marcos je v preteklosti branil zapuščino svojega očeta, pri čemer se je skliceval na zgodnje obdobje gospodarske rasti in velika državna vlaganja. Obdobje izrednih razmer med letoma 1972 in 1981 pa je bilo zaznamovano z visoko stopnjo korupcije, cenzuro, državnim nasiljem, umori in mučenji.

Odločitev očeta o razglasitvi izrednih razmer je Marcos mlajši upravičeval, češ da je šlo za nujen korak za reševanje države pred islamskimi in komunističnimi uporniki.