profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FAZ: V Nemčiji vohuni tretjina ruskih diplomatov

Deli na:
FAZ: V Nemčiji vohuni tretjina ruskih diplomatov

Foto: Reuters

Tretjina od skupno 120 ruskih diplomatov v Nemčiji je sodelavcev ruskih obveščevalnih služb ali imajo tesne stike z njimi. Nekateri naj bi vohunili celo uradno, saj so v skladu z mednarodnimi pravili prijavljeni kot predstavniki teh služb, danes razkriva nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki se sklicuje na nemške obveščevalne vire.

Hkrati so nemški obveščevalci po pisanju časnika v zadnjem času opazili povečano dejavnost ruskih agentov v Nemčiji.

Večina vohunov je v Nemčiji akreditiranih zgolj kot diplomati. Kdor ima tako opravka s kulturnim atašejem ali sekretarjem veleposlaništva, ima lahko dejansko opravka z rusko tajno službo. Ni pa samo diplomatski potni list kamuflaža za ruske agente. Ti so po pisanju FAZ aktivni tudi v podružnicah ruskih podjetij v Nemčiji, kot so letalska družba Aeroflot in ruske tiskovne agencije. Za Ruse naj bi bili njihovi viri tudi novinarji, za katere ni nujno, da so ruski. Predstavniki italijanskih medijev so se v preteklosti že izkazali za sodelavce moskovskih služb, še poroča nemški dnevnik.

Dodaja, da agenti, ki pod krinko delajo v ilegali, prihajajo tudi iz sosednjih držav Nemčije. Posebej priljubljene so države Beneluksa, skandinavske države in Avstrija. "Običajno je, da kakšna država za agente velja kot varno pristanišče, odkoder agenti potujejo v sosednje države. Razkriti tovrstne mreže velja za težavno operacijo," še piše FAZ.

Ruski vohuni naj bi se v Nemčiji zanimali predvsem za zunanjo, notranjo, varnostno, evropsko in finančno politiko, zanimajo pa jih tudi aktualne razmere. Trenutno naj bi se zanimali za stališča politikov, strank in družbenih skupin o gospodarskih sankcijah Evropske unije do Rusije. Njihov glavni cilj naj bi bili poslanci ali ministri. Prav tako naj bi jih zanimali ljudje na univerzah in raziskovalnih ustanovam. Ti ljudje nato običajno dobijo vabila na konference, jih poskušajo povezati z ruskimi ustanovami ali jim odobrijo finančno pomoč za projekte, še poroča FAZ.