benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski zapori kot kalilnica džihadistov: IS novači člane kriminalnih tolp

Deli na:
Evropski zapori kot kalilnica džihadistov: IS novači člane kriminalnih tolp

Foto: Arhiv Reporterja

Evropski zapori postajajo kalilnica džihadističnih skupin, kjer nekateri zločinci vidijo nasilni ekstremizem kot obliko odrešitve za njihove zločine, je pokazalo danes objavljeno poročilo britanskega think tanka. Džihadisti in kriminalne združbe novačijo člane v istih skupinah ljudi, prepletajo pa se tudi njihova družbena omrežja.

Po ugotovitvah v poročilu Mednarodnega centra za preučevanje radikalizacije in političnega nasilja (ICSR) je nastanek Islamske države (IS) še okrepil povezavo med kriminalom in terorizmom. Preučevali so namreč profile evropskih džihadistov, rekrutiranih po letu 2011, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IS vedno pogosteje novači člane s kriminalno preteklostjo v getih, zaporih in deprivilegiranih skupinah, in ne več na univerzah in v verskih organizacijah.

Zapor zagotavlja zadostne zaloge "jeznih mladih mož", ki so "zreli" za radikalizacijo, je pokazala raziskava z naslovom Zločinska preteklost, teroristična prihodnost: Evropski džihadisti in nova vez med kriminalom in terorizmom.

Direktor ICSR in soavtor poročila Peter Neumann je povedal, da je črta med kriminalom in džihadističnimi skupinami vedno bolj zamegljena. Zapor po njegovih besedah postaja pomemben kraj, kjer se dogaja mreženje.

"Glede na val zadnjih aretacij in obsodb, povezanih s terorizmom, smo prepričani, da bodo postali zapori še pomembnejši kot talilnice za džihadistično gibanje," je pojasnil.

Radikalizacija po njegovih besedah postaja hitrejša in ker je bilo veliko od teh ljudi že obsojenih za nasilna kazniva dejanja, korak do nasilnega ekstremizma ni tako velik.

Novačenje v zaporih omogoča džihadističnim skupinam, da pridobijo člane, ki znajo izkušnje prenesti na druge, uporabljati orožje in se financirati s kriminalom.

Raziskovalci ICSR pri King's College London so sestavili profile 79 evropskih džihadistov z zločinsko preteklostjo iz Belgije, Velike Britanije, Danske, Francije, Nemčije in Nizozemske. Vsi so pred tem potovali v tujino, kjer so sodelovali v boju ali terorističnih zarotah v Evropi.

V zadnjih petih letih se je okoli 5000 Evropejcev iz Zahoda pridružilo džihadističnim skupinam na Bližnjem vzhodu, kot je IS in sirska fronta Fateh al-Šam, nekdaj povezana s teroristično mrežo Al-Kaida.

Po navedbah poročila je bilo 57 odstotkov vključenih v raziskavo zaprtih pred radikalizacijo, najmanj 27 odstotkov od teh pa so radikalizirali v zaporu.

V poročilu so navedli besede britanskega Sirca Ali Almanasfija iz Londona, ki se je boril v Siriji po odsluženi kazni za nasilen napad: "Končno želim narediti nekaj dobrega. Želim narediti nekaj čistega."

"Menimo, da si IS ne prizadeva več, da bi bila zelo teološka organizacija. Uteleša brutalnost, intenzivnost in moč, ki jo iščejo mladi, ki so bili pogosto člani tolp," je povedal Neumann. Po njegovih besedah jim sporoča, da lahko nadaljujejo s svojim početjem in vseeno pridejo v nebesa.