reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski poslanci: Volitve v Rusiji nepoštene in nepravične

Deli na:

Predsedniške volitve v Rusiji 4. marca niso bile poštene in pravične, so se v današnji razpravi v Strasbourgu večinoma strinjali evropski poslanci. Številni so se ob tem zavzeli, naj EU podpre demonstrante, ki protestirajo proti režimu in pozivajo k poštenim volitvam. O resoluciji o ruskih volitvah bo sicer Evropski parlament glasoval v četrtek.

Sodelujoči v razpravi so večkrat poudarili, da v Rusiji ni prave demokracije in da bi morale ruske oblasti uvideti, da demokracija ni le tehnična zadeva in preštevanje glasov, ampak se kaže tudi v svobodi medijev. "Rusija potrebuje več demokracije. Modernizacija brez demokracije ne more delovati," je tako dejal predsednik socialistov in demokratov (S&D) Hannes Swoboda.

Več parlamentarcev je tudi pozvalo k dialogu ruskih oblasti z opozicijo in mediji. Poslanka iz vrst liberalcev (Alde) Kristiina Ojuland je ob tem povedala, da njena politična skupina v Strasbourgu gosti vidna predstavnika ruske opozicije Mihaila Kasjanova in Garija Kasparova, ki sta včeraj poslancem in novinarjem predstavila stališče in načrte opozicije po volitvah.

V parlamentarni dvorani je bilo danes slišati tudi pozive, naj EU podpre protestnike, ki na ulicah ruskih mest zahtevajo pravične volitve. "Ruska družba se spreminja in te spremembe moramo podpreti," je med drugim dejal poslanec Združene levice/Zelene nordijske levice (GUE/NGL) Helmut Scholz.

Edward McMillan Scott (Alde) pa je menil, da bi morala EU pritisniti na Vladimirja Putina in njegov režim. Poudaril je, da bi morala EU več tvegati in da bi morala mednarodna skupnost režim v Moskvi prisiliti v resnične spremembe.