Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski poslanci kritični do dogovora s Turčijo: Usodo EU prepuščamo Ankari

Deli na:
Evropski poslanci kritični do dogovora s Turčijo: Usodo EU prepuščamo Ankari

Foto: Getty Images

Evropski poslanci so bili v današnji razpravi na plenarnem zasedanju v Strasbourgu zelo kritični do dogovora s Turčijo o upravljanju migracij. Med drugim so ocenili, da ni učinkovit in da usodo EU prepušča Ankari. Predsednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Evropskega sveta Donald Tusk sta dogovor branila, a priznala, da ni popoln.

"Verjeti, da obstaja idealna in stoodstotno učinkovita rešitev, je nevarna iluzija," je dejal Tusk in kot dobro stran izpostavil, da je dogovor preprečil razpad schengenskega sistema.

Ob tem je posvaril, da bi se po dogovoru, s katerim se je praktično zaprla balkanska migrantska pot v Evropo, lahko odprla nova migrantska pot čez Sredozemsko morje. "Moramo se zavedati, da balkanska pot ni edina in se lahko odprejo nove, kar pomeni, da bodo pomoč unije v prihodnje lahko potrebovale še druge članice, ne le Grčija in Bolgarija, ampak morda tudi Italija in Malta," je dejal.

Na to težavo so v razpravi opozorili tudi številni poslanci, ki so navajali, da se iz Libije na pot proti Italiji čez morje odpravlja vsak dan več migrantov. Tusk je število beguncev, ki se zbirajo v Libiji, označil za "skrb zbujajoče".

Mnogi so izpostavili tudi slab položaj več kot 50.000 migrantov, ki so zaradi dogovora obtičali v Grčiji, med drugim v Idomeniju ob grško-makedonski meji.

Juncker pa je poudaril, da je bil dogovor s Turčijo nujen zaradi pomanjkanja solidarnosti med članicami unije. Dodal je, da se stališča Bruslja in Ankare razlikujejo glede vrste tem.

Juncker je bil ob tem kritičen do turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je na nemškem sodišču proti nemškemu satiriku Janu Böhmermannu vložil kazensko ovadbo zaradi razžalitve. Komik je v satirični oddaji 31. marca recitiral opolzko pesem, v kateri je Erdogana označil za pedofila, homoseksualca in mu očital tudi spolne odnose z živalmi. Juncker je dejal, da spor o pesmi EU in Turčije ne zbližuje, temveč ju oddaljuje.

Da je bil odziv turških oblasti na satiro pretiran, je menilo tudi več poslancev v razpravi.

"Če še igraš z ognjem, se lahko opečeš. In to se dogaja nam s Turčijo," je dejal vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt. "Erdoganu smo že dali ključe od evropskih vrat, zdaj mu bomo dali še ključe naših medijev," je bil oster. "Zdaj se začenja politika turškega bazarja," je opozoril in vprašal, ali je prav, da "se dajemo v roke Erdogana".

Številni poslanci so tudi opozorili, da Turčija ni varna tretja država in da sirske begunce vrača v Sirijo.

"Želim si, da bi sporazum deloval, ampak tako, da bodo spoštovane temeljne pravice beguncev," je poudarila poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD), ki se ji vse bolj zdi, da je dogovor gnil kompromis, ki pa trenutno nima alternative.

Po njenih besedah je tudi dejstvo, da še tako dober sporazum s Turčijo ne bo uspel, dokler vse države unije ne bodo začele polno izvajati programov preselitve in premestitev.

Nekateri evroposlanci so tudi ocenili, da je Evropa zamižala pred turškim kršenjem človekovih pravic. "Vodje EU klečeplazijo pred Erdoganom, ki hodi po EU in tepta človekove pravice," je izpostavil predsednik skupine Evropa svobode in neposredne demokracije, Britanec Nigel Farage.

Več jih je predlagalo vzpostavitev evropske obalne straže. Tusk se je s tem sicer strinjal, a opozoril, da ta ne bo mogla začeti delovati še letos, poleg tega ne ve, kaj bi počela.