Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropske borze ob grški napovedi referenduma globoko v rdečem

Deli na:
Evropske borze ob grški napovedi referenduma globoko v rdečem

Foto: Reuters

Pomembnejše borze po Evropi v začetnem delu današnjega trgovanja beležijo globok padec. Vlagatelje po poročanju tujih tiskovnih agencij znova skrbi morebitni bankrot Grčije, potem ko je grški premier George Papandreu v ponedeljek napovedal razpis referenduma o novemu dogovoru za celovito rešitev evra.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je pri 2302,65 točke kar je 3,46 odstotka manj kot v ponedeljek.

Frankfurtski indeks DAX je doslej izgubil 3,59 odstotka in je na ravni 5921 točk, pariški indeks CAC 40 se je znižal za 3,64 odstotka na okoli 3125 točk, londonski indeks FTSE 100 je ob 2,16-odstotnem padcu pri 5424 točkah.

Analitiki so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP enotno obsodili odločitev Grčije. Dejali so, da je to "kockanje" šokiralo finančne trge in povečalo tveganje glede prihodnosti območja evra.

Papandreu je v ponedeljek napovedal razpis referenduma o novemu dogovoru za celovito rešitev evra, ki so ga evropski voditelji dosegli minuli teden ter ki vključuje dogovor z bankami za znaten odpis grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za zaščito evra (EFSF).

Ob prispevku iz javnih sredstev v višini 130 milijard evrov in pristanku bank na 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic bi se grško dolžniško breme s 160 odstotkov do leta 2020 zmanjšalo na bolj vzdržnih 120 odstotkov BDP. Posojilno sposobnost EFSF bi okrepili na okoli 1000 milijard evrov, in sicer skozi uporabo dveh orodij - zavarovanja tveganj s strani EFSF za nove vlagatelje v državne obveznice območja evra in posebnih skladov za financiranje EFSF, v katere naj bi se ob vlogi Mednarodnega denarnega sklada stekala tudi sredstva hitro rastočih držav. Evropske sistemske banke bi za zaščito pred izgubami zaradi odpisa grškega dolga dokapitalizirali do konca junija 2012, in sicer bi bilo po prvih ocenah potrebnih 106 milijard evrov.

Grški minister za finance Evangelos Venizelos je danes v zgodnjih jutranjih urah zaradi bolečin v trebuhu pristal v bolnišnici. A po navedbah grškega ministrstva za finance ne gre za resnejše težave, tako da bo lahko Venizelos še predvidoma danes zapustil bolnišnico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za obisk bolnišnice se je 54-letni Venizelos, ki zaradi poglabljajoče se politične in gospodarske krize v Grčiji zadnje čase živi pod izjemnim pritiskom, zaradi bolečin v trebuhu odločil sam.

V bolnišnici je pristal le dan zatem, ko je grški premier George Papandreu v Atenah napovedal razpis referenduma o novemu dogovoru za celovito rešitev evra, ki so ga voditelji EU po maratonskih pogajanjih v Bruslju, ki se jih je udeležil tudi Venizelos, dosegli 26. oktobra.

Sporazumu, ki vključuje dogovor z bankami o znatnem odpisu grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za preprečitev širjenja krize, sicer odločno nasprotuje grška opozicija.